Visioner för samhället

Svensk medelklass fokuserar på teveserier och sina filmer i källaren. Där tycks en tro att det går att komma undan den otäcka verkligheten.

För tillvaron är jobbig med tiggare i varje hörn, flyktingar som drunknar i Medelhavet, elva miljoner syrier på flykt, oron kring Ryssland, bristen på jordartsmetaller (som behövs till alla digitala plattformar) och den faktiska klimatförändringen.

Människans nyfikenhet och innovationsförmåga har måhända fört oss för nära stupet (klimat- och kärnvapenfrågan), men är samtidigt vår framtid – och räddning?

varumrket-dagens-nyheter-13-638

Såväl företag, institutioner som nationer har länge laborerat med toppstyrning som modell. Närmast politisk diktatur kan ironiskt nog gälla bland företag i internationell konkurrens. Men även i dessa sammanhang börjar något nytt synas.

Experiment* visar att försökspersoner kan försättas i situationer där man ”plågar livet” ur personer som ska straffas för gjorda fel. Bara man gör det i ett gott syfte (vetenskapen) och att försöksledaren är entydigt auktoritär. För vid berömda studier visar det sig att 90 procent av de som tidigare bestraffat andra försökspersoner med elstötar (fiktiva), slutar med det om det finns två försöksledare med olika uppfattningar – ”bestraffa”, kontra ”utsätt inte personen för fara”.

När konkurrens råder mellan olika uppfattningar, tvingas vi tänka själva.

Se där, kanske ett grundläggande skäl för att öppenhet och kapitalism råder i större delen av världen. (Även om en del av kapitalismen fortfarande uppträder endimensionellt, maktfullkomligt och diktatoriskt.)

Enligt experiment, är de flesta människor beredda att agera mot sitt eget samvete och utföra grymheter. Bara det sker i ett ”gott” sammanhang. Detta sammanhang behöver flera perspektiv, för att verkligen förtjäna epitetet ”gott”.

Franska revolutionen gav oss smaken för politisk mångfald. Renässansen bidrog till frihet inom de finansiella systemen och sedan vetenskapen skådat universum har prästernas monopol på sanning fått alternativ. Samhällen utan alternativ är, per definition, ofria.

Alltså: låt intressen, ideal och uppfattningar konkurrera. För det skapar ett öppet och sunt samhälle. Så jag borde således låta medelklassen vara i fred med sitt tevetittande och sin förmodade ytlighet :)

 

* http://sv.wikipedia.org/wiki/Milgrams_lydnadsexperiment

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *