Vi behöver något nytt

Till 2019 års sista Samtalscafé! på Clarion Hotel Sign, Stockholm City, kom tolv personer på temat ”Behövs en samhällskollaps för att vi ska ta klimatvarningen på allvar?”

Ett typiskt Samtalscafé! på Clarion Hotel Sign år 2019

Klimat-, konflikt- och flyktingfrågan påverkar oss alla. Rädsla är de auktoritära krafternas drivkraft. Tillit är samhällets sammanhållande kitt.

Den liberala demokratin, baserad på allas lika värde, urholkas av rädsla. Det Sverige som många har tagit för givet är redan i gungning. Auktoritär populism vinner mark när rädslan skymmer tilliten. Ensamhet, trånga åsiktskorridorer, hat och annan påverkan från olika media ökar rädslan.

Hbtq-frågorna, kvinnans ställning, religionsfriheten och etnicitetens rikedom tar stryk när totalitära krafter vinner terräng i ”folkets namn”. Denna rädsla bidrar även till förnekandet av mätdata från hur vårt fossila avtryck i atmosfären riskerar våra liv på planeten.

Trots smältande isar, högre medeltemperaturer, bränder och den samlade vetenskapen på klimatområdet, så köpte vi mer än någonsin under ”Black Friday” och julhandeln igen. Och Parisavtalet 2015 visade sig ihåligt vid det globala klimatmötet i Madrid 2019. De globala målen verkar mest vara ord.

Vad behöver då hända år 2020?

Jag hoppas att fler tar vetenskapen på allvar och börjar samarbeta för att skapa en (global) samhällsrörelse. Det behövs nog folkbildning, en slags folkrörelse, något som berör och får de många människorna att börja samarbeta för att ta itu med det som hotar allas våra liv. Låt oss sluta att förneka det som pågår. Låt oss sluta att bara prata. Låt oss istället börja arbeta tillsammans, konkret och hållbart på riktigt.

Tror inte att Regering och Riksdag eller andra politiker kan ordna detta. Inte så länge de många människorna inte kräver det.

Du är därför så välkommen att delta och eller att bidra än mer aktivt till den rörelse som vi kallar samutveckling. ”Sam” som i samarbete, samhälle, samexistens, samtal, sammanhang, samförstånd och som i att samla oss.

Ur perspektivet Samtalscafé! som idé är följande på gång 2020:
• 13 januari börjar det i lobbyn på Comfort Hotel Kista. Dessa Samtalscaféer har ”Social innovation” som fokus. Måndag och torsdag varannan vecka.

Denna lobby i Kista står öppen för våra samtal och samarbeten kring sociala innovationer!

• 20 januari börjar det en trappa upp på Clarion Hotel Sign – panel och Samtalscafé! kring de globala målen. Måndag och torsdag varannan vecka.

Hotellet ligger på en historisk plats för utvecklingen av svensk demokrati – vid Norra Bantorget i Stockholm. Här startar kanske nu en ny folkrörelse för demokrati och allas lika värde? Med klimatet som en sakfråga?

• 23 januari börjar #demokratisamtalet – en serie Samtalscaféer som samlar både tillskyndare och även mer auktoritära åsikter till samtal.
• Under hela vårterminen är du välkommen till Samtalscafé! både på Hotell Sign och Kistahotellet. Se inbjudningarna på Facebook i gruppen ”Samtalsgården”.
• 10 – 14 juni – Järvaveckan på tema #demokratisamtalet.
• 28 juni – 5 juli – Almedalsveckan på tema #demokratisamtalet.

Varmt välkommen att bidra till att utveckla demokrati, allas lika värde och hur vi gör med klimatet!

Låt oss se den större bilden och börja samarbeta. Det räcker inte med att enskilda individer, grupper, organisationer eller partier anstränger sig. Problemen är för stora. Vi behöver samarbeta över gränserna inom och mellan organisationer, politiska partier samt mellan medborgare och organisationer.

Låt oss prata oss fram till en väg framåt, tillsammans. Ja, oavsett om du är ”vänster eller höger”, ”klimatförnekare eller aktivist”. Våra perspektiv behöver mötas och bli lyssnade på!

Gott nytt år!

Per Hörberg

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *