Vi är väl inte dumma i huvudet?

Jag är den förste att erkänna att jag gör kortsiktiga saker som får konsekvenser. Typ både äter och dricker fel mat och dryck, lite för mycket ibland. Sedan kommer övervikten som ett brev på posten (ja förr i tiden i alla fall ;)

Om jag stressar och missköter mig tillräckligt länge får jag, förutom tidsbrist, dålig sömn och övervikt – även diabetes och/eller högt blodtryck. Stress bidrar fint i bakgrunden. Kanske, först när jag är riktigt drabbad, inser jag mitt eget självmål. Och undrar yrvaket varför jag satte mig själv i detta sjuka läge…

Det är svårt att ändra sina (o)vanor även för den välinformerade. Lite farligt för folkhälsan är det. Men när det gäller vårt fossila avtryck som binder koldioxid i atmosfären, mark och hav, så är det direkt farligt för mänsklighetens överlevnad på vår jord. Ändå fortsätter vi att bidra till att koldioxiden ökar som följd av vår fossila konsumtion. Ja, nära allt som vi konsumerar drar fossil energi för att bli till och fraktas åt oss.

Vi är inte ens nära att nå klimatmålen för Agenda 2030. Endast 20 procent av befolkningen känner till dem. Förnekelsen är stor, liksom vår bekvämlighet och bakomliggande rädsla. Vi behöver bli modiga.

Sunt förnuft må vara ett käckt uttryck. Och många med mig tror oss nog ha det. Men det verkar som att sanningen är en annan. Den att vi drivs mer av prestige, rädsla och bekvämlighet – än att se vad som händer och ta ansvar både för samhällskroppen och min egen kropp.

Kött och ben. Allt byggt av miljardtals celler. Små självständiga kraftverk i ett biologiskt nätverk som offrar sig för helhetens bästa.

Låt oss, nu i kristider, ta chansen att återupptäcka vad livet är. Vi är biologiska varelser som är helt beroende av den natur vi nu ”sågar grenen av”. Med ett ekosystem i obalans kommer vi inte att kunna odla de grödor vi behöver för livsmedelsförsörjningen. Och temperaturhöjningen kommer att skapa högre havsnivåer med översvämning som följd. Många, många fler flyktingar blir det och säkerligen ännu värre sjukdomar än Covid 19.

Så vad väntar vi på?

Att ett vaccin fixar ”allt”? Att någon expert, eller någon annan fixar resten?

För att inte riskera ”tipping points*” för olika risker, så gäller det att ställa om nu. Inte sedan. Hur? Vänta inte på att någon annan ska säga det till dig. Låt oss alla bli en del av lösningen!

Välkommen att delta i våra Samtalscaféer som pågått sedan 2013 och lockat många tusen personer. Låt oss förstärka en process av folkbildande samtal som stärker oss, informerar oss och som peppar oss till att ställa om!

Låt oss samlas och visa att vi inte är ”så dumma i huvudet” – låt oss samlas för att istället aktivera den kollektiva intelligensen och få till en förändring som vi kan leva med!

https://www.facebook.com/folkbildning2.0

*Tipping points – när exempelvis Arktis börjat smälta året runt så kommer mer öppet hav att konservera mer värme som ökar smältningen i en spiral som inte kan stoppas inom överskådlig tid.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 1:11pm Tuesday November 23rd, 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Spamskydd *