Vetenskaplig historia mot rasism

Jag tror mig ana att främlingsfientlighet bottnar i rädsla för det obekanta. Aggression blir ofta ett försvar när vi är defensiva och rädda. Mänskligt, omedvetet och lätt ansvarslöst, kan jag tycka.

I den vetenskapliga skriften ”Nature” kan vi läsa om den senaste DNA-forskningen. Med hjälp av den kan forskarna fastställa att den moderna människan kom från Afrika och korsbefruktade sig med Neandertalarna för cirka 55 000 år sedan. Sannolikt där nu Israel/Palestina ligger.

Laddat område nu - jordbrukets vagga då
Laddat område nu – jordbrukets vagga då

Oavsett om en gick till vänster och blev europé, eller gick till höger och blev asiat eller amerikan, så bär alla invandrarna ett par procent neandertals-DNA. Detta möjliggjorde sannolikt ett mer långsiktigt liv utanför det varma Afrika. Neandertalarna hade utvecklat gener för kyla och ett komplementerande immunsystem.

Via den senaste kol 14-tekniken* kan den mänskliga evolutionen numera tidsbestämmas. Det går att räkna ut hur ofta DNA:t ändrat på sig. Det skiljer 30 enheter mellan varje generation. Genom att titta på DNA i olika befolkningsgrupper kan forskarna bedöma hur de korsbefruktats genom tiderna.

Långt innan européerna var inblandade så reste exempelvis sydamerikaner till Polynesien, och vise versa. Och lite ironiskt, apropå främlingsfientlighet, så har följande bevis hittats i Ungern:

Människor från Mellanöstern vandrade in i Ungern för 7 500 år sedan och förde med sig jordbruket till Europa. Den ursprungliga jägarbefolkningen levde sedan integrerat med de invandrande bönderna. Och korsbefruktade varandra redan då.

Sedan kan forskarna, genom DNA-analyser, se hur ungrarna fick allt ljusare pigment – förmodligen för att kunna leva på D-vitaminfattig jordbruksmat. Framåt bronsåldern började befolkningen i Ungern att kunna dricka mjölk. Tidigare var så gott som alla laktosintoleranta.

Människan har alltid vandrat, utvandrat, invandrat och blandats sig med varandra. Kanske naturligt, för det extrema alternativet är väl inavel?

 

* Grundämnet kol, med extra neutroner, sönderfaller på en exakt tid. Därmed kan saker med kol 14 tidsbestämmas bakåt i tiden.

 

Svante Pääbo, Max Planckinstitutet, Leipzig, Karin Bojs, DN

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *