Vestigia terrent. Spåren förskräcker.

Risken är att den oreflekterade skräck som många upplever i dessa dagar leder till betydligt större skada än de tusentals som dör i Coronavirusets skugga.

Vestigia terrent antyder att historien visar flera avskräckande exempel på hur känslomässiga beslut skapat ett betydligt större lidande än det ursprungliga problemet. Just nu aktualiserat av att vi själva håller på att försätta oss i depression. Ja, det är vi själva som gör det i så fall. Inte Corona. Eller att personer med hjärtbesvär inte vågar sig till sjukhuset för att kanske bli smittad.

”Keep calm and carry on, var mottot i London när nazisternas bomber splittrade tillvaron under andra världskriget. Vad är vårt motto när den kontroll vi trodde oss ha visade sig vara en fager illusion?

Just nu mår nog den bäst som har hög egenkontroll. Detta är inte att förväxla med självkontroll som är av en mer neurotisk natur. Egenkontroll är upplevelsen av att ha styråran för sitt liv i egen hand. Frihet betyder ansvar, men just därför fruktar de flesta människor denna frihet. En person utan egenkontroll behöver antingen styra (som kompensation) eller styras (skönt att slippa ta ansvar).

Kan Sverige undvika samma exponentiella utveckling som Italien i antalet sjuka och döda? Ordet, exponentiell, är svårt, jag kan inte ens uttala det, men det kan förklaras som ”brant kurva uppåt”.

Bara tanken på att dö får oss att välja depression – panikåtgärder som bildar en spiral nedåt

Förutom att folket i norra Italien bor tätt, så bor de i tre generationer tillsammans. Stängda skolor gör att barnen är ännu mer med de äldre. Sedan röks det mycket och Italien har, efter Japan, högst medelålder i världen.

Så om de nordiska länderna är lite coola – medborgarna litar på experterna, experterna litar på medborgarna – och tar ansvar, så kan utfallet bli lite mer positivt här. Men detta ansvarstagande är ”lätt” att fly från: stäng gränserna, skolorna, stäng ute, stäng inne…

Låt oss behålla friheten att bete oss vuxet på riktigt. Låt oss ta ansvar och fortsätta livet, fast kanske med lite mer väsentliga saker än förr…

Världshistoriken är annars full av exempel när rädslan och känslomässigheten tagit överhanden och fört människorna ända in i massdöden.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 5:54pm Sunday March 21st, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *