Vem har makten?

Idag framstår det tydligt att traditionella makthavare inte har så stor makt. Tillvaron, samhället och den globala ekonomin är för komplex för att de med topposition ska ha förmågan att kunna styra på det sätt som fungerade förr. Englands premiärminister har 700 000 följare på Twitter, en popstjärna kan ha 7 000 000. Så vem har störst makt och vad betyder makt i dagens digitala mediasamhälle?

Idag verkar makthavare (de som har ämbetet) sitta fast i de ekonomiska modellerna. De som bygger boksluten på historia, inte framtid. Det är lättare att verka vederhäftig genom en analys av det som redan hänt – än att vara med och utveckla visionerna framåt. Ett exempel på bakåtblick i syftet att planera framåt är att prata om produktion. Detta begrepp från industrins löpande band lånas friskt för att beskriva tjänsteproduktionen i samhället. För det är inte många varor som produceras i Sverige, de tillverkas i låglöneländer.

Vi lever sedan länge i ett tjänstesamhälle och i en kunskapsekonomi. Samhället består heller inte av tjänstemän och arbetare. Bägge begreppen handlar om ”män” och det speglar bara en aspekt av blindhet för vad som redan är ett faktum. Våra yrken är mycket friare och mer olika än att de går att kategorisera på det gamla sättet. Arbetsmarknaden är betydligt mer dynamisk och krävande idag, än igår. Och det handlar inte bara om olika intressen. Utan om oss.hjartsaker-arbetsplats-sigill

Idag och framåt är samhällets, och därmed arbetsmarknadens, högsta gemensamma nämnare att vi är människor. Det är där som lösningarna utvecklas, inte via expertutredningar eller hos chefer. Människor skapar redan värdet i samhället genom sin vilja att göra rätt ifrån sig. Som ledarskapskonsult vet jag att företag och organisationer ofta fungerar, trots sin ledning. Chefer har en tendens att fastna i kontrollfrågor, prestige och ekonomi.

Det gäller därför att skapa förutsättningarna för att människor skapar den nödvändiga utvecklingen i sina växande nätverk. Inre tillväxt och tillväxt av nätverk är den form som stämmer med våra förutsättningar på en plats som jorden. Denna typ av tillväxt kan vara en avgörande förutsättning för att kunna öppna upp för nya sätt att beskriva samhället och den globala ekonomin. Den organisation som kan bidra till dessa förutsättningar på samhällsnivå, inom ramen för den globala ekologin, kommer att få ett stort inflytande på framtiden.

Vem vet, iS! kanske blir den nätverksorganisationen. Samutveckling äger!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *