Varför skola?

Skolan behöver ändras från grunden. Kanske ett bra tillfälle nu när Pisa lutar åt fel håll, reformtröttheten och cynismen tilltar.

Inställningen till skolan behöver förändras inifrån och ut. Pedagogerna behöver resa sig och hävda sin professionalitet. Och det är bråttom, för intaget på lärarhögskolorna bäddar inte för framtida professionalism…

Skolan är den enskilt viktigaste funktionen i samhället. Alla går där och chansen till fostran finns, liksom möjligheten att lära sig något för livet. Om beslutsfattare köper det resonemanget, så vore det logiskt att läraryrket är bland de viktigaste som finns i vårt samhälle. Men så hanteras det inte idag.

Professionella pedagoger, värda en rejäl lön, behöver ha gedigna ämneskunskaper och förmågan att läsa barn och ungdomars signaler. En pedagog ska kunna läsa barn lika bra som en femteklassare ska kunna läsa skönlitterärt. Läsförståelse och de matematiska grunderna formas redan i förskolan med dagis som beredning.

Idag far väldigt många ungdomar illa. Detta som ett resultat av samhällets misslyckande. Föräldrar, grannar, dagis och skola lyckas i för låg utsträckning med sitt uppdrag i vår svåra samhälle. Utanförskapet börjar tidigt och det handlar inte bara om barn med särskilda behov, eller om barn i utsatta områden. Ungdomar på Lidingö och Östermalm röker mer Cannabis än någonsin. Deras utanförskap består till stor del av pengar och status från föräldrar istället för kärlek.

Föräldrar och pedagoger behöver bry sig mer om att lyssna och se sina unga. Hur mår du? Och sedan lyssna till svaret.

tom-skolgård

Varför skola?

Jo, för att samla samhällets fokus till de nya generationerna. Stimulera nyfikenheten, fostra och ge förutsättningar för lärande: läsförståelse, matematik och engelska. Resten kommer utifrån det!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

4 thoughts on “Varför skola?

 1. Har precis läst och lyssnat färdigt på boken Social: Why Our Brains Are Wired to Connect av Matthew Lieberman. I den berättar han om den senaste hjärnforskningen om hur stor delar av hjärnan som fokuserar på det sociala. Han förklarar också hur vi ska använda denna kunskapen för att lära oss bättre genom att inkludera det sociala det vi gör.

  Hur kan vi göra en mer social skola?

  http://www.thersa.org/events/audio-and-past-events/2013/making-social-a-superpower-in-the-classroom

  http://www.audible.com/pd/Science-Technology/Social-Audiobook/B00GAA2CZK

  1. Tack Michael för ditt intressanta inlägg! Ja, låt oss bidra till en skola som fostrar oss in i samhällsgemenskapen :)

 2. Hej Per, hade ett trevligt samtal med en annan Pär häromdagen, hans frågeställning var …

  Om nu dessa attraktiva yrkena (IOS-utvecklare, Androidutvecklare, Social media, Big data-arkitekt, Cloud service-specialist …) är yrken som inte fanns för fem år sedan, vad vet vi då om framtiden, och hur ska vi utbilda till det?

  Han själv satt med svar … Varför jämför och bedöma, kan inte den som vill få göra som den vill, t ex, varför ska ett betyg avgöra om du är intresserad av att studera … på t ex gymnasiet.

  Detta i sig är inte så ovanliga frågor och svar, det som är lite ovanligt är att denna Per är professor, Vice skolchef på KTH och fortfarande ”undervisande”.

  Kul är att han numera är känd för att alltid säga ”låt hjärtat besluta” till sina elever.

  Så ja, Varför skola är en högst relevant fråga, med dagens teknikutvecklingen kanske läsa, räkna och språk också blir ”pasé”.

  Så om svaret på ”varför skola” är ”Kärlek” – då kör vi!!! ;)
  Peace Love Freedom
  Thomas

  ps: ha en trevlig kväll på iScafet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *