Var har du hjärtat?

– Jag har så mycket pengar att det är jobbigt, sa den schweiziske bankmannen till Malena Ernman på väg från Zürich till Stockholm. Malena beskriver i sitt Sommarporträtt ”Mitti” hur hon tackade för champagnen och mådde fysisk illa. Schweitz hade nyligen röstat för minskad invandring och Malena var chockad. Här började hon ”komma ut” som en som tar ställning mot rasism.

”Självklart har inte alla det bra i Sverige, men nog fan har vi det bättre än de flesta. Att komma från ett av världens rikaste länder och säga att ’vi har det så bra att inget ska ändras’, vad är det för något?”

För den som inte ännu har tagit in det, så är det ”homogena Sverige” ett annat land nu. Över en och en halv miljon svenska medborgare är födda utomlands. Cirka 15 procent. Det går att förneka psykologiskt, men inte faktiskt. Utan bra integration blir det spänningar – och där är vi nu, enligt mitt förmenande.

eu_ungdomar

2013 invandrade över 22 000 människor från Syrien och Somalia, de två största immigrantländerna detta år. Som bekant råder det fruktansvärd situation i bägge länderna. Vägen till Sverige är lång och mycket riskfylld.

”Vi har det så bra i Sverige, varför ändra?”

Men Sverige ändras med omvärlden, oavsett vad vi vill eller inte. Frågan är hur vi förhåller oss till detta faktum och hur vi bidrar?

Nästa fråga är om vi verkligen har det så bra i Sverige?

Antalet självmord ökade i Sverige 2013 för andra året i rad, enligt Socialstyrelsen. Den största ökningen syns i åldrarna 15-24 år. I samma ålderskategori kan man konstatera att 9,1 procent av eleverna i Stockholm skolkar till den grad att de tappar studiebidraget från CSN. Nära var tionde elev. Härliga framtid…

Om det nu är så att vi ska simma lugnt, så drunknade ändå 129 personer år 2013 och 269 dog i trafiken. Om detta har vi lärt oss att respektera.

Men att samtidigt 1 600 svenskar tog sitt liv samma år?

Så om det nu är jobbigt med för mycket pengar, som Sverige som nation har massor av, vad sägs om en bättre integration i samhället? Utanförskap är inte kul för någon. Alla behöver känna sig sedda och bekräftade. För med integration menar jag alla. ”Svenskar” känner sig inte alltid integrerade i samhället. Många, för många, upplever ett utanförskap. Mobbning sker konsekvent på skolgård, arbetsplats och varhelst människor träffas.

Skulle vi rentav kunna bli bättre på att integrera alla olika talanger i samhället? Som en investering, alltså. För alla har vi väl en potential kvar att utveckla :)

Skulle vi som nation möjligen kunna fortsätta att, utifrån vårt privilegierade läge, utveckla ett föredömligt beteende i världen?

Jag vill gärna bidra här, vill du?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *