Vad sägs om att slappna av?

Medelklassens vardag är fulltecknad. Annars är det fara å färde. För självbilden, vill säga. Vi klagar på tidsbrist – och lägger flera timmar om dagen åt vår mobil.

Vi har, enligt internationell forskning, ett tämligen meningslöst jobb. Knappt 20 procent av oss som jobbar är engagerade i idén för verksamheten vi har betalt för att utföra. Drygt 65 procent är bara på jobbet för att ha en inkomst och något att syssla med. Resten, uppemot 15 procent, motarbetar sin egen organisation. (Gallup)

Duktighet och prestation i tämligen meningslösa aktiviteter, är det verkligen så vi vill ha det? Att mäta det mätbara och ha tillväxt som alltings framgångsmått?

Är det fler än jag som är trött på fasadbyggande och likformighet. Konsumtion är vår enda tröst och den väcker ökad ångest i takt med att mainstream långsamt och sakta tar in att vi faktiskt själva skapar en global klimatkris. Vem, besökaren eller krigshjälten nedan, är mest skadlig för världen?

Är vi rädda för att bli den där visserligen självständige men late typen, eller den proppmätte osjälvständige typen? Han som är fri och oberoende verkar farlig för den som är fast i etablissemangets tvångströja…

Vi är så trötta och vi har inte tid. Ja, förutom tiden på sociala medier då. Denna ”like-kultur” ersätter i allt högre utsträckning det fysiska mötet med andra människor. Vi orkar ju inte och har inte tid. Utom för att bläddra i mobilen, vill säga. På tunnelbanan och bussen, under promenaden, hemma med barnen framför sina skärmar och partnern likaså.

Är det därför som 15-åriga Greta Thunberg kallar oss vuxna för barn? För att vi inte tar ansvar? För att vi flyr de stora frågorna och gömmer oss i ett flöde av mer eller mindre meningslösa aktiviteter? För att vi fastnar djupare och djupare i ett ohållbart mönster?

Så, käre tjänsteman i duktighetsfällan. Är det därför du förnekar klimatkrisen och bidrar till att utsläppen ökar igen? För att du inte vuxit upp och fastnar i dopamin-berikande aktiviteter på sociala medier eller i en lönekarusell där dina lån och konsumtionsbehov gör dig ofri?

Kan du kalla dig vuxen när du blundar för fakta kring klimat, flyktingar och istället söker ”starka ledare” och enkla lösningar? Bryr du dig om dina barnbarns framtid? Eller tror du verkligen att en dyr julklapp löser allt?

Jag bara undrar

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *