Vad säger Greta?

Tittar du på Greta och hennes succé världen över? Eller ser du vart hon pekar? Är hon en trendig rockstjärna för dig, en idol? Eller är hon en ledare att inspireras till handling av?

Vilka egenskaper har de som tar detta till sig? Vilka egenskaper har de som istället förminskar eller fördömer ”barnet Greta”? Vilka ska leda samhället?

Jag tror att vi behöver ett helt annorlunda samtal, baserat på lyssnande. Vad säger egentligen expertisen på klimatområdet? Vad innebär det? Ska vi strunta i det eller dra några djupgående slutsatser?

Den som kommer bortom förnekandet av fakta inser också att det kommer att påverka mitt personliga liv.

Titta inte bara på Greta. Se dig själv. Vem är du i allt detta? En åskådare? En som blockerar frågan eller någon som vill börja agera för framtidens skull?

Jag behöver möta mina egna känslor som rädsla och ilska. Jag behöver acceptera dem och komma vidare. Det är lättare tillsammans. Vi behöver hjälpas åt.

Tänk om – det faktiskt är just så här?

• Det är i själva verket värre än vad rapporterna beskriver. Det är en form av konsensus bakom FN:s globala mål Agenda 2030. Men det betyder att det ligger många kompromisser bakom. Exempelvis kan stora länder blockera mindre länders perspektiv.

• Finanssektorn fortsätter med ”business as usual” och en tro på att tekniken löser problemet. Forskarnas bild är att dagens innovationer och problemlösning behöver skalas upp 200 000 gånger, nu, om det ska kunna hjälpa.

• Vi behöver släppa taget om tron på en evig tillväxt. Vad är det meningsfulla i dagens situation?

Vi behöver samtala med varandra. Oliktänkare, olika åldrar, läggning och etnicitet. Låt oss bli modiga nog att acceptera klimatforskarnas bild av det allvarliga läget. Låt oss, med öppna sinnen, tas oss an det som politiker och chefer inte verkar förmå – att samarbeta över olika gränser för något större, gemensamt.

Varannan vecka har vi öppna samtal på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i Stockholm. Både måndagar och torsdagar. Kolla gärna FB. Varmt välkommen!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *