Vad får mig, dig, familjen och samhället att fungera?

Samhällskroppen består av oss människor. Den biologiska kroppen, vår kropp, består av celler. Dessa självständiga enheter bygger, utvecklar och avvecklar vår kropp. Precis som människor gör i samhället.

Det finns cancerceller både i vår kropp och i samhällskroppen. De bryter ned oss och behöver därför behandlas. Om vi vill leva.

Det som inte utvecklas, avvecklas. Varken i samhälle eller i våra kroppar kan något stå still utan att funktioner avvecklas. Ständig utveckling är naturens naturliga tillstånd. Celldelning är en av metoderna. En välfungerande cell delar sig ofta till två välfungerande celler. Det är så det befruktade ägget växer till ett embryo, foster och människa.

Att dela med sig är ett signum för en harmonisk familj och för varje helhet. Det är precis vad som händer i den biologiska cellen, mellan dessa celler och i blodomloppet. Vi kan kalla det kommunikation i dess egentliga betydelse – att göra något gemensamt.

Den friska biologiska cellen är som en egen värld, helt i symbios med sin funktion för helheten.

Men vad händer i en demokrati där auktoritära krafter styr samhället känslomässigt utifrån sin egen rädsla?

De normala flödena avstannar, cellerna anpassar sin verksamhet till vad de tror att den centrala makten kräver. Helheten går förlorad och cancer är bara ett exempel på de troliga utfallen. Det är som att kroppen blir förgiftad av den rädsla som styr den auktoritära modellen.

Demokratin är under avveckling på många ställen, redan innan den har utvecklats till att utgå från ”allas lika värde”. Rädslan ser vi i många av de stora ländernas styre. Vi ser den även i främlingsfientlighet hemma, i klimatskeptikernas agenda och i mannens våld hemma, på gator och torg.

Coronakrisen har väckt rädslan. Men även givit oss chansen att stanna upp och fråga oss om tillväxtbaserad konsumtion är vägen framåt. Kan det vara så, att oavsett nivå på materiell standard, så är det den inre tillväxten som styr välbefinnande, lycka och annat som skapar livskvalitet värd namnet?

Så vad är det som får oss att fungera?

Jag tror att det är cellernas kommunikation, översatt till samhället i form av vårt pågående samtal. Ett samtal baserat på ömsesidig respekt och lyssnande.

Vad tror du?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 6:23am Thursday August 26th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *