Vad är det som händer? Och hur hänger det ihop?

Det västerländska välståndet har byggt på den franska revolutionens fundament frihet, jämlikhet och inkludering. Ja, det hette på 1700-talet brödraskap – och är de kanske det det handlar om i grund och botten?

Känner sig det vita brödraskapet hotat av både ”kvinnor och utlänningar”?

För hur ska vi förstå det faktum att så många länder, samtidigt och målmedvetet sluter sig inåt, bakåt? Idén om framsteg, frihet och upplysning försvagas i den konservativa nationalismens idealvärld.

Australien har många betraktat som ett land i en demokratisk värld präglad av frihet och jämlikhet. Men kolet är en stor ekonomisk exportfaktor och den sektorn samarbetar nu med auktoritära och konservativa krafter.

Men det är inte bara i Australien som klimatförnekelse är en del av högerpopulismen. Vi ser samma sak exempelvis i USA, Brasilien och även i Sverige. Frihet, demokrati och humanistiska värderingar offras på samma altare som klimatet.

Vad är det som händer inom oss, mellan oss?

Är det så illa att vi underkastar oss ”starka ledare” i en tid när det verkar svårt? Ska vi inte kavla upp ärmarna tillsammans och istället utveckla de värderingar som byggt vårt välstånd?

Frihet? Demokrati? Yttrandefrihet? Allas lika värde? En hållbar värld?

Brandröken är tät över Sydney. Och det kommer brinna mer än någonsin i flera veckor till.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Vad är det som händer? Och hur hänger det ihop?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *