Utvecklas tillsammans eller bli ensam?

Individualismen har gått långt, mycket långt. Baksidan av det glänsande myntet är lite som att leva ensam i skuggorna. Samtidigt hopas problemen i vår omvärld. Nu igen i norra Syrien. Erdogan startar väpnad konflikt och hotar EU med 3,6 miljoner flyktingar, till.

Och i Sverige ökar klyftorna mellan de som tycker att de är med, och de som inte tycker sig vara med. Utanförskap gör ont i skolan och i samhället som vuxen. Frågan är om mellanförskap är så mycket bättre?

Är ensam verkligen så stark?

Att växa upp i en bygd, det kan vara i vår landsbygd eller utomlands, och sedan leva i en helt annan – det skapar ofta någon form av mellanförskap. Jag känner inte riktigt hemma där jag bor. Och åker jag sedan ”hem” så betraktas jag exempelvis som stockholmare eller svensk.

Syftet med initiativ Samutveckling! (iS!) är att stärka den sociala hållbarheten med hjälp av ett bättre samtalsklimat i samhället. Konsten är att lyssna in och förstå andras perspektiv. Det hela börjar hos mig själv, fortsätter i mötet med dig och hur vi sedan möter andra grupper i samhället tillsammans.

Mitt eget inre klimat styr min livskänsla och hur jag påverkar min egen vardag. Ser jag mest halvtomma eller halvfulla glas i tillvaron? Vi bidrar därför till det lyssnande samhället. För mitt inre klimat påverkar såväl social hållbarhet, som ekonomi och det globala klimatet. Ska vi styras av rädsla, eller tillit?

Ett hållbart samhälle baserat på medborgarens inre tillväxt i balans med naturen.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *