Utveckla samhällskontraktet?

Vad är det som får ett samhälle att fungera?

Inom ekonomin är begreppet ”den osynliga handen” en bärande idé för hur det fungerar. Kanske kan detta vidgas till samhällsnivå med ett uttryck som ”vår samarbetande natur”?

För även om många tror att konkurrens är nyckeln för framgång, så tror jag att desto fler har genomskådat detta. Redan Charles Darwin menade ju att evolutionen bygger på naturens samarbete. Ja, hur skulle din och min kropp fungera om inte dess celler samarbetade? Cancer, är en del av svaret på den frågan.

Människan vill utveckling. Så om detta underlättas kommer samhället att fortsätta utvecklas bortom stagnationen i den ”bekväma välfärdssamhället” för de som är del av det vill säga. Kanske kan pågående kriser i det globala samhället hjälpa oss att stanna upp, reflektera och byta (över)konsumtion till utveckling och en inre tillväxt?

Nysta upp denna, den som kan!
Nysta upp denna, den som kan!

Nysta heter en process som det organiserade civilsamhället nu startar. ”Redan innan krisen var det uppenbart att Sverige hade stora utmaningar när det gäller välfärdens organisering, integrationen av nyanlända och breda folkgruppers deltagande i den demokratiska processen.”

Under Järvaveckan 2021 kommer en att presentera ett förslag till ett nytt samhällskontrakt.

När det gäller Initiativ Samutveckling så bidrar vi till en vitalare demokrati och en stärkt utveckling av civilsamhället. Har du lust att vara med?

Välkommen till de Samtalscafé! som startar i augusti och pågår under Järva- och Almedalsveckor framöver! Se gruppen ”Samtalsgården” på Facebook.

https://www.dn.se/debatt/nu-skriver-vi-ett-nytt-samhallskontrakt/

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 10:10am Friday July 9th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *