Utveckla demokratin inifrån

Extrema röster och rörelser tar allt större plats, även i Sverige. Gemensamt för dessa ekon från 1900-talets början, är att vilja störa det offentliga samtalet genom att sprida rädsla. Det får människor, som annars står för det öppna samhället, att lyssna på populismens lockrop och stänga av sitt omdöme.  ”Det främmande” kan då bli så skrämmande att pluralism och människors lika rättigheter börjar kännas radikalt och lite farligt…

Sverige har sluppit väpnade konflikter och krig under ett par hundra år. Det har sakta bidragit till en ökad tillit mellan människor, samhällets kitt. Om vi nu sluter oss så kommer den minskade öppenheten att även minska tilliten. Därmed riskerar det samhälle som vi tar för givet att försvinna som en hägring vid horisonten.

Svensk politik befinner sig i ett låst läge med interna slitningar i flera olika partier inför valet 2018. Vilken väg väljer vi: USA/Storbritanniens, eller Frankrike/Tysklands?

Jag betraktar de förstnämnda länderna, våra gamla förebilder, som stereotyper för något gammalt och förlegat. De är offer för grov och självförvållad populism och direkt farliga vägval både för sig själva som nationer och för världen. Republikanerna har under decennier odlat en hätsk kultur som resulterat i President Trump. Demokraterna har gjort sin del av detta politiska spel som grovt missat verkligheten, där väljarna bor. Brexit och nu senast omvalet i Storbritannien talar kanske för sig själv. EU är en politisk och klumpig koloss, full av maktmänniskor som inte levererar och kostar massa pengar. Men detta att ständigt ligga i förhandling med varandra har givit fred i Europa i 70 år.

Världens medelpunkt för liberala och demokratiska värden?
Världens medelpunkt för liberala och demokratiska värden?

Macron, nu med ”Republiken på väg framåt”, har på ett år tagit ett ledarskap i Frankrike och i världen. Han står upp såväl mot både Putin och Trump, som mot en ”nationell front”. Merkel undviker populism, protektionism och nationalism. Hon verkar tänka och agera ”Europa i världen”.

Så vilka värden är viktiga att försvara och förstärka?

Vad sägs om ”Framtidshopp och trygghet”? Genom breda mittenlösningar baserade på pragmatik, inte på taktisk politik, skulle Sverige kunna stärka Europa i världen!

Men någon behöver då visa vägen framåt även i Sverige.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *