Urvattnad kompromiss, eller dyrköpt kohandel?

USA ligger ofta i fokus. Nu handlar det om världsekonomin, din och min förutsättning för det liv vi har vant oss vid. Demokraterna försöker köra sin vårdreform ”Obamacare” rakt igenom Kongressen. Där hämnas Republikanerna genom att undvika besluten kring statsbudgeten som skulle få hundratusentals amerikanska statstjänstemän att få tillbaka sin lön. Världen håller andan, för stänger den federala statsapparaten ner och USA inte höjer sitt skuldtak och inte betalar av på sin statsskuld – då hotas hela världsekonomin.

Det ser ut som båda lägren har svårt att kompromissa och att politikerna tror sig behålla taktpinnen med ”status quo”. Men då tar andra över, marknaden t ex.

Dagens politiker befinner sig dagligen i valkampanj i USA. De försvarar sin ståndpunkt för att profilera sig mot väljare och enligt sina donatorers önskan. Det skapas därmed oförsonliga attityder mellan meningsmotståndarna. Media spär på. Media säljer på konflikt och tydlighet (polarisering).

Ett öppet kompromissande skulle visa respekt för både väljare och andra politiker. Detta skapar en hållbar samhällskultur baserad på förtroende. Dagens kortsiktiga debatter och destruktiva rävspel skapar istället cynism och bristande hopp både om politikers kvaliteter som om nationens framtid.

Hur har det blivit så här?

Ett fenomen som de politiska filosoferna Amy Gutman och Dennis Thompson tar upp, är pendlarsyndromet i Washington. Ledande politiker åker tillbaka till sina hemstater varje torsdag och återvänder till Washington på måndagskvällen. Viktiga, informella möten politiker emellan, blir aldrig av. Man pucklar på varandra tisdag till torsdag och åker sedan hem till sin ringhörna, med sina fans omkring sig. Familj, grannar, vänner, partikamrater.

Det gäller att höja den långsiktiga kompromissen till skyarna. Ge exempel på vilka värden som skapas när en part ger efter för den andres vilja, och vice versa. Utan detta som ledstjärna utvecklas ingen demokrati.

Men iS! har faktiskt ett ännu skarpare och djupare budskap. Istället för att debattera och ”ge efter”, kohandla eller drabbas av urvattnade kompromisser, så tar vi parti för det goda samtalet. I ett sådant samtal politiker emellan, oss emellan, uppstår ett lyssnande utifrån ömsesidig respekt. I ett sådant lyssnande kommer parterna yrvaket att upptäcka att likheterna i argumenten var större än olikheterna. Parter blir samutvecklare!

Det goda samtalet bygger demokratin. Det goda samtalet byggs av lyssnade och respekt för varandra.

 

”The  spirit of compromise. Why governing demands it and campagning undermines it”, Amy Gutman & Dennis Thompson

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *