Läkande rum för livet

Liberalism maxar varje persons talang. Men som kortsiktig egoist förstör individualisten mer än vad hen skapar. Ganska få personer äger idag väldigt mycket i världen – men utan att visa ett ledarskap i nivå med sitt (ekonomiska) inflytande. Tvärtom används stor del av skaparkraften till att maximera sitt ego – inte ta ansvar för helheten.

Den som ensidigt fokuserar på sin egen framgång bidrar till ett narcissistiskt samhälle – jag, mig och mitt. När jaget handlar om prestation, utan karaktär, förloras det som håller ihop samhället. Inte bara som helhet, utan även för individen i form av förlorad meningsfullhet. För vad är syftet egentligen? Att konsumera?

När 20 av de senaste 22 åren varit de varmaste på vår jord sedan mätningarna började för hundra år sedan, så kanske det är tydligt nog?

Klimatfrågan överskuggar allt i vår tid. För om forskarna har rätt, så är tiden knapp. Ta in det. Vi har ont om tid innan ostoppbara processer startar som riskerar att utplåna mänskligheten.

Vad längtar du till?

Trots vårt materiella välstånd saknar många såväl lycka, som meningsfullhet, hälsa, gemenskap, fred, närvaro, och kärlek i sina liv. Populism baserad på rädsla är förvisso en väg att gå. En annan väg är att visa tillit och ta ett större personligt ansvar.

Goda samtal bygger tillit och öppenhet. De skapar personlig utveckling, och ibland något av mötets magi. Alla som någon gång blivit sedd och lyssnad till vet vad det innebär.

world-cafe3

Syftet med initiativ Samutveckling! (iS!) är att bidra som katalysator till det lyssnande och läkande samhället.

• Almedalsveckan – sedan 2013 har vi haft cirka 240 dialoger om 90 minuter med över 5 000 aktiva deltagare

• Samtalscafé! sedan 2013 i Göteborg, Malmö, Lund, Söderköping, Uppsala och Stockholm – cirka 300 samtal med 5 – 40 aktiva medborgare

• Läkande rum i Stockholm och i Visby sedan 2018 – över 200 deltagare hittills.

• Järvaveckan sedan 2018 – tolv dialoger med över 300 aktiva deltagare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *