Till anhängare av Donald Trump

Mr Trump är en skicklig talare och retoriker. Och han verkar vara ”den ende som förstår” att eliten inte förstår den lilla människans villkor. Mr Trump säger det vi tycker, menar väldigt många amerikaner.

Vi har motsvarande tongångar kring svenska och europeiska förhållanden. Populism brukar det kallas.

Låt oss då titta på vad han säger, Donald Trump, för att bland annat hindra ”de kriminella horderna” att komma in i hans USA. ”Res en mur längs Mexikanska gränsen och skicka räkningen till dem.” Detta, Mr Trump skulle betyda att du faktiskt hindrar mexikanarna att lämna USA. 140 000 fler mexikanare har under perioden 2008-2014 lämnat USA, än kommit in. Invandringen består mest av utbildade asiater numera.

Donald sprider myten om invandrarnas kriminalitet. I Sverige står de för en procent av brotten. I USA hamnar 3,3 procent av infödda amerikaner i åldern 18-39 år i fängelse. 1,6 procent av amerikanska invandrare i samma ålder hamnar i samma fängelse. 11 procent av infödda amerikaner utan gymnasiekompetens, hamnar i fängelse. Att jämföra med 3 procent för motsvarande grupp invandrade från Mexico, Guatemala och El salvador.

12565579_10153742888190733_2069444314095801616_n

Hördu Donald, det verkar farligt att stänga in amerikanerna själva i USA med sina vapen, tycker du inte det?

Våldskriminaliteten avtog ju fler invandrare som kom till 103 amerikanska städer mellan 1994 och 2004. Vilket styrkts av flera amerikanska studier. Men sådant bryr sig väl inte du och dina väljare om?

Att den ekonomiska tillväxten varit låg och många inte hänger med i utvecklingen, ger ingen rätt att starta konflikter mot de som flyr för sina liv eller vill satsa på att starta ett nytt liv.

Att se bakåt och drömma vid svunna tider (som aldrig fanns mer än i sinnevärlden), är att hävda att just jag som råkar vara född här ska ha rätt till allt – utan att förstå mitt eget ansvar att hänga med och därmed kunna bidra.

Var istället tacksam för att invandrare vill komma och göra rätt för sig. Det kan få fart på ekonomin och kanske din pension också ;)

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Till anhängare av Donald Trump

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *