Tar du demokratin för självklar?

Det vi bevittnar i den ekonomiska världen riskerar att bli värre än 1930-talets depression. Nationalism och auktoritära ledare verkar bli det nya normala. Hysterin i den pågående epidemin riskerar att skada och döda så många fler än själva sjukdomen Covid 19.

Sjukdomen är inte lika smittsam som många fruktade inledningsvis. Den dödar många, men inte värre än under flera andra, svåra influensor under de senaste 30 åren. Frågan är om vår rädsla och dess konsekvenser är den värsta epidemin?

Förnekelse är kanske inte den bästa medicinen?

Låt oss inse och acceptera situationens allvar. Låt oss mentalt förbereda oss på det värsta, men hela tiden arbeta för det bästa.

Alternativet till att låta rädslan styra är att andas in förnuftet och perspektiven. Kanske kan t o m en förnuftig pessimism vara på sin plats? Om den balanseras med en optimistisk vilja?

Om vi vågar tro på människans inneboende förmåga, medvetenhet och tillit, så ser vi snart möjligheterna. Om vi samarbetar för det gemensammas bästa. När vi dessutom börjar agera mer långsiktigt även i det korta perspektivet, så kan den ljusnande framtiden vara vår!

Så vad är farligast: covid 19, eller vad som växer i skuggan av rädsla, makt och kontroll?

Låt oss träffas oftare i öppna samtal kring hur vi utvecklar demokratin. För Covid 19 är nog bara en början på en ny och oviss tid.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 2:03pm Monday May 24th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *