Tänk om…

…det skulle gå att påverka Riksdag och Regering att jobba mer långsiktigt och mindre (val)taktiskt?

Valåret 2018 riskerar att bli värre än pajkastning. Mycket står på spel. Högerpopulismen frodas. Judehat importeras med en del invandrare och förenas med den ständigt smygande, ”gammelsvenska” antisemitismen. Islamofobi, (social)konservatism och andra perspektiv skymmer sikten för än större öden. Pajkastningen hittills låser svensk politik och höjer konfliktnivån i debatten. Utan att något riktigt vettigt görs i praktiken. Vi riskerar allt fler ekonomiska och strategiska katastrofer som bygget av nya Karolinska i Stockholm.

Klimathotet är reellt, havsnivån kommer att ändra strandlinjen dramatiskt i södra Sverige till 2100. Flyktingtrycket kommer att öka. Högkonjunkturen i Sverige är inte evig. Kärnvapen hotar oss alla.

En kuliss?

Så tänk om vi skulle få en ny Riksdag och Regering hösten 2018 som ser bortom valresultat och sin egen finansiering? En Regering och Riksdag som, istället för att debattera, kompromissar för att söka breda och hållbara lösningar på de stora frågorna. En politik som drivs tydligare framåt skulle bygga förtroendet för demokratin.

Tänk om det nya politiska partiet Initiativet (IN) skulle kunna påverka samarbetet i Riksdagen till fler kompromisser? Fungerande kompromisser bygger på att företrädare, för olika perspektiv, lyssnar på varandra. På riktigt.

IN vill bygga politik på värderingar som Mod och Öppenhet, Medkänsla och Medskapande, Optimism och Handlingskraft. Lek med tanken att dessa värderingar skulle genomsyra Riksdagen!

Kommer IN in i Riksdagen så kommer dess företrädare bidra till dialog kring de stora frågorna för Sverige i världen. De transnationella frågorna har inga nationsgränser. Klimat och miljö, flyktingar och finansiella system på verkar svenskar i Ystad och Haparanda – även om besluten fattas i Bryssel, Moskva, Beijing, New Delhi, Washington eller Stockholm. Och beslut som fattas efter en omfattande kommunikation inom Sverige, kommer att påverka världen.

Vad tror du om möjligheterna för ett parti som bygger på individens frihet och samhällets solidaritet, samtidigt? Ett parti som greppar allt i från #metoo till klimat- och flyktingfrågorna. Där ekonomin blir en resurs, inte ett mål sig?

Så från urvattnade kompromisser och hätska debatter, till ett lyssnande i dialogform på olika åsikter och till olika perspektiv!

Kolla www.initiativet.se !

PS Det är detta som initiativ Samutveckling! bidragit med under Almedalsveckan sedan 2013. Över 4 000 personer har deltagit i våra dialoger på olika samhällsfrågor!

Morgonreflektion 2014 på Samtalsgården kring hur Sverige skulle se ut om Moderaterna hade majoritet i Riksdagen.
Morgonreflektion 2014 på Samtalsgården kring hur Sverige skulle se ut om Moderaterna hade majoritet i Riksdagen.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *