Tal till nationen, någon?

En inbjudan till samtal över inbillade gränser!

Initiativ Samutveckling utgår från att demokratins kärna är samarbete. När detta fundament nu är hotat så är det hög tid att vara obekväm och prata om kejsarens nya kläder. Initiativ Samutveckling är ett partpolitiskt obundet nätverk. Men när samtalsdemokratin byts mot hånfull debatt som exkluderar människor från att leva sitt liv, så är det dags att höja rösten. Grunden för det samhälle som vi tagit för givet hotas.

Förnekelse av vad som händer i samhället är farligt. För under ytan sker den förändring som sedan ”plötsligt” är över oss. Även ett trevligt yttre och förfinad retorik kan dölja en väldigt auktoritär syn på samhället.

Lika lite som att Adolf Hitler var nazismen, är Donald Trump – och andra företrädare för det totalitära – den konservativa rasismen. Men den som håller med färgstarka talare, passivt och tyst eller aktivt och ivrigt, bildade grunden för nazismen och vad det nu är som exempelvis Donald Trump står för. Att ”inte ta ställning” är att låta det här ske, igen…

Trump är ett inget isolerat fenomen. Han är det logiska resultatet av fem decenniers åsikter och retorik inom det Republikanska partiet. Vit identitetspolitik. Att det nu kommer ut på bred front kan mycket väl bero på att ”muslimen” Obama röstats fram två gånger till president. Desperationen ökar i det konservativa vita laget. Inte minst när Demokraterna sannolikt ställer upp till presidentval med en kvinna som dessutom är populär bland minoriteterna i USA…

Men här kommer lite medkänsla kring fakta som kan förklara något av krisens USA. Efter 1998 har dödligheten bland vita medelålders amerikaner stigit dramatiskt till följd av sprit- och drogmissbruk, cirros och andra leversjukdomar, samt självmord. Dödligheten i andra i-länder eller bland afroamerikaner och latinoamerikaner har däremot sjunkit eller förblivit på samma nivå sedan 1998. Siffrorna, som raderar alla landvinningar inom amerikansk ekonomi och hälsovård, visas i forskning ledd av Angus Deaton, nobelpristagare i ekonomi 2015 för sin analys av fattigdom och välfärd.

Frihetsgudinnan med formellt namn "Liberty Enlightening the World" - Frihet lyser upp världen

Frihetsgudinnans formella namn är ”Liberty Enlightening the World ” Friheten upplyser världen.

När USAs tyngsta, konservativa tidskrift ”National Rewiev” försöker stoppa den populist den republikanska agitationen själv skapat, så ger man sig på Trumps synder aborträtt och skattesubventionerad sjukvård. Ingen av de 22 debattörerna i temanumret med rubriken ”Against Trump” kommenterar rasismen i Trumps retorik. Generaler som skjuter muslimer med ammunition doppad i grisblod, uppmaningar att spöa svarta demonstranter och att mexikaner är både våldtäktsmän och kriminella – det passerar obemärkt i kritiken. Liksom att Trump kan tänka sig skjuta ned någon på öppen gata.

I republikanska debatter kritiseras snarare Trump för att inte vara tillräckligt konservativ.

Hans aggressivitet är populär i valrörelsen. Den tolkas som ”ledarskap” och kopieras av andra presidentkandidater. New York Times har sammanställt Trumps förolämpningar på Twitter. De påhopp han skrivit ned i det begränsade utrymmet av 140 tecken – en dryg rad i ett word-dokument – summeras i 33 fullskrivna sidor.

Vilka vill nu ha denne ”ledare som säger vad man tycker”? Statsvetaren Matthew Mac Williams menar att det säkraste sättet att förutsäga en röst på Donald Trump, är hur många poäng röstaren får i tester som mäter auktoritära tendenser. Typiska frågor handlar om barns lydnad och frihet. Trumps anhängare skär igenom hela USA (inte bara vit arbetarklass) och är överrepresenterade bland de som verkligen understryker barns lydnad.

Detta tänkande smittar sedan av sig på andra samhällsfunktioner som militärt våld, säkerhetstjänstens befogenheter och censur av medier. Dessa väljare vill ha ”en stark ledare” som skapar ordning.

Det auktoritära är på frammarsch även i Sverige och i hela Europa. Beror det på att vi mår dåligt, är rädda och att vi söker enkla ”lösningar”?

Vad står Initiativ Samutveckling för?

Vi står för ett samhälle där olika åsikter, intressen och grupper lever sida vid sida. Att de även kan integreras och lära av varandras perspektiv. Vi står för ett demokratiskt samhälle där författningar och sedvänjor kring likhet inför lagen bildar grunden. Vi accepterar och inkluderar alla åsikter som vilar på en demokratisk grund – och säger ifrån när den eroderas och hotas. Vi följer vårt hjärta och är själva beredda att ändra åsikt. Grunden för oss är det goda samtalet där vi lyssnar till varandras perspektiv.

Samtalet ter sig viktigare än någonsin i samhället. Speciellt när personlig narcissism präglar en stor det av det offentliga ledarskapet. Självhävdelse baserad på ett uppblåst självförtroende och bristande empati är farlig i sig. Politisk narcissism kan bli förödande för en demokrati.

Låt oss istället enas om att vara oeniga och att det utgör basen för ett välfungerande samhälle. Respekt för oliktänkande skapar sammanhållningen i samhället, så länge vi i ständiga samtal lär oss av varandras tankar.

Samhälle Sammanhållning Samarbete Samtal Samutveckling

Per Hörberg – med ny personlig devis: Friheten upplyser världen!

Initiativ Samutveckling – samhällets kärna är samarbete

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *