Sveriges bubbla

Ibland får jag för mig att många, etablerade svenskar går omkring och tycker att vi är väldigt bra här i landet. Det är vi säkert, men tiderna förändras snabbt.

I lyckliga Sverige frodas depression och utanförskap. Depression och ångest står för 90 procent av sjukskrivning för psykisk ohälsa. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning. I vackra Jämtland, värst i Sverige, är arbetstagare sjukskrivna 12 dagar om året.

Decennier av att maxa sig själv, lämnar oss ensamma med oss själva. Vi njuter inte av vår vardag, natur och den gemenskap som skulle kunna vara varm. Vi är ängsliga för det ena och det andra.

2719457_520_292

Sverige har högst ungdomsarbetslöshet i Norden. Det bygger ingen trygg framtid för någon. Redan nu är Sverige fattigast i Norden. Läs det en gång till: Sverige har den högsta andelen fattiga i Norden. Siffrorna är de sämsta sedan mätningarna började år 1980. Och det har gått snabbt utför. För tio år sedan var vi i topp i den Nordiska ligan…

Fattig är en, enligt studien*, med inkomst under 60 procent av medianinkomsten.

Låt oss vakna och upp inse att Sverige behöver utvecklas i grunden. Varför inte samutveckla?

 

* ”Modell i förändring – Landrapport om Sverige” Detta som del av ett stort och oberoende forskningsprojekt med namnet NordMod 2030.

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Sveriges bubbla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *