Sverige?

Det drar ihop sig till bokslut för Sverige och svenskarna 2016.

Så sent som i september 2015 var vi stolta över att värna vår öppenhet och skydda människor som behövde det. Sedan kom de många flyktingarna och vi klarade inte av det, mentalt.

Redan tidigare var vi dåliga på integration. Åtta år tog det i genomsnitt för en ny svensk att få ett nytt jobb. Vi var redan då europasämst på att anställa personer med ”konstiga” namn. Strunt samma att de var både utbildade och kompetenta för jobbet. Lösningen är på gång, en algoritm som letar kompetens automatiskt tar fram kandidater utan att rekryterarna ser vad de heter. Så praktiskt.

Nu verkar vi inte ha något problem med att motverka att familjer återförenas. Barn och unga i Sverige, föräldrar i Syrien. I april sa Morgan Johansson, migrationsminister, att Sverige skulle klara att 60 000 personer får asyl. Nu när året gått så har inte ens 30 000 personer kommit in.

Hur överlever ensamkommande killar i Sverige? För många tvingas till gay-prostitution med svenska män som ogillar invandrare.

Julhandeln slår rekord i år igen och i genomsnitt flyger svensken 2,7 gånger per år. Allt fler löser julångesten med att flyga iväg låångt bort. På hög höjd skadar flygutsläppen mer än på låg höjd.

Arktis har haft extremt höga temperaturer under november och december, enligt en ny rapport – och på torsdagen var det runt 25 grader varmare än normalt i området. Konsekvensen: Storleken på isen vid Nordpolen kan bli rekordliten i sommar.
Arktis har haft extremt höga temperaturer under november och december, enligt en ny rapport – och på torsdagen var det runt 25 grader varmare än normalt i området.
Konsekvensen: Storleken på isen vid Nordpolen kan bli rekordliten i sommar.

”Det är så lite som jag kan göra åt det.” Men om det är så lite, varför inte orka med det lilla då – som att flyga lite mer sällan, konsumera mindre och åtminstone reflektera över den politiska svängningen kring migration? Mycket av vår konsumtion drabbar statistiskt andra länder i form av industri och andra utsläpp, men vi sågar förstås ändå av den egna grenen vi sitter på.

Tänk om det ”lilla” vi ändå kan göra, görs. Tänk om de många gjorde det! Det är min dröm för nästa år :)

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *