”Sverige har tagit ledartröjan i klimatomställningen”

Detta menar statsminister Stefan Löfven den 4 maj 2021. Och, tillägger han, ”svensk export kan bidra med att andra länder kan pressa ned sina utsläpp ytterligare.”

Är svensk självbild en farlig bubbla? Speciellt om vi betraktar dessa fakta och samtidigt menar att vi leder klimatomställningen:

• Sverige skulle behöva minska sina utsläpp med 12-15 procent per år för att leva upp till sina åtaganden i Parisavtalet. (1)

• 2019 minskade utsläppen inom Sverige med 2,4 procent. Bara genom att ta med svenskarnas resor utomlands, så försvinner den minskningen. Och då har vi inte räknat in våra inköp från andra länder.

• Svenska utsläpp, motsvarande hela transportsektorn, har inte redovisats till FN. Detta eftersom biobränslen, som avger koldioxid till atmosfären när det eldas, redovisas separat.

• Sveriges totala utsläpp påstås vara 51 miljoner ton koldioxid. Men om hela Sveriges ekonomi räknas in så är utsläppen snarare 150 miljoner ton.

• Regeringens egen myndighet, Naturvårdsverket, meddelade nyligen att hittills beslutade klimatpolitiska åtgärder inte ens når halvvägs till målet om nollade nettoutsläpp år 2045. Sverige följer inte sin egen klimatlag.

Om nu Sverige ska vara värda en ledartröja, så behöver nog dessa herrar och deras partier samarbeta bättre för klimatet – tillsammans med alla andra partier…

Så om Sverige har ledartröjan i världen, då ser det inte ut som att världen når 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet. Vi riskerar även att bidra till att medeltemperaturen hamnar över 2 grader över – med oöverskådliga effekter som följd.

Corona, Covid-19, kan nog ses som en fågelviskning i sammanhanget.

Ska vi inte sluta att ljuga för oss själva, öppna ögonen och börja samarbeta brett och djupt kring dessa helt avgörande frågor för vår framtid?

(1) Tyndall Centre for Climate Change Research, och Uppsala universitet

(2) Övriga fakta och bild från DN

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 6:23am Thursday May 5th, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *