Svenska Akademin – grupptänkandets fällor

Grupper som är för upptagna av sin interna harmoni leder förr eller senare till irrationella och dysfunktionella beslut. Strävan efter likformighet och konsensus gör att gruppen motarbetar alternativ, åsikter och perspektiv som utmanar. Det isolerar snabbt gruppen från påverkan utifrån. Ett för starkt fokus på sammanhållning ökar, tillsammans med stress och kriser, risken för ett grupptänkande – istället för en kreativ och effektiv beslutsprocess.

Gruppen riskerar därmed att bli smått uppblåst. Kåranda, vänskapsband och homogenitet eller för stor makt hos ledaren kan få gruppen att överskatta sin egen förmåga. Det kan skapa blindhet för konsekvenser av beslut och destruktiva projektioner på de personer som motsätter sig detta grupptänkande.
Även självcensur kommer ur rädslan att avvika mot gruppnormen och att bli stämplad som illojal. Självutnämnda väktare kontrollerar att alla följer gruppnormen. Den bärande känslomässiga kraften bakom detta är rädsla. Denna rädsla, som egentligen inte har med den aktuella gruppen att göra, utlöser ett ofta ett obehagligt kontrollbehov. På samhällsnivå leder detta så småningom till olika former av fascism.
Receptet är mångfald, tillit och öppenhet. Men då behövs också ledande gestalter med de egenskaperna.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *