Som blind gäller det att slå dövörat till

FN:s klimatmöte COP25 inleds snart i Madrid. Redan före mötet står det klart att Parisavtalet bara var ord utan någon handling av betydelse. För hur ska en annars tolka att de samlade planerna för kol, olja och naturgas vida överskrider klimatmålens gränser. 2030 planeras världen producera dubbelt så mycket fossila bränslen som gränsen för 2-gradersmålet.

Sveriges fossila avtryck fortsätter att öka. Vårt ledarskap verkar också bestå mest av ord och planer. Ingen samlad handling för att bidra till 1,5-gradersmålet.

För det räcker inte att hoppas på de tekniska planer och innovationer som ser dagens ljus. Inte så länge vi kör vidare på den gamla devisen ”shop until you drop”. Den verkar gälla både mig som individ och samtidigt för livsvillkoren för alla människor.

Allt fler individer i välfärdssamhällena drabbas av psykisk ohälsa. 20 % äter regelbundet antidepressiv medicin och desto fler behöver sömntablett för att kunna somna. De ungas ohälsotal ökar för varje år. Konsumtion, dessutom med dåligt samvete, verkar inte vara vägen till lycka.

Vad är det som får oss att knappt läsa en text som denna för att sedan ändå fortsätta som vanligt?

Halterna av växthusgaser ökar i allt snabbare takt. Nivåerna i atmosfären runt jorden har inte varit så här höga på fyra miljoner år. Då orsakat av himlakroppars kollision med jorden, nu orsakat av människans hunger efter ständig tillväxt.

Då resulterade ”locket av växthusgaser” i 2-3 graders högre medeltemperatur och en högre havsnivå. Läs noga: 10-20 meter högre havsnivå på grund av smältande poler.

Står verkligen valet mellan vilken produkt jag ska välja? Har vi inte en betydligt större fråga att ställa till oss själva?

Så varför fortsätter vi blunda och inte lyssna?

Kan det vara för att min självkänsla inte kan bära konsekvenserna av en förändrad livsstil? Att jag ”måste göra som alla andra” – för vad ska de annars säga om mig?

Kanske bryr du dig om framtiden oavsett om du har barn och barnbarn?

Min fråga blir då: Hur ska du förklara ditt beteende för de unga som drabbas hårdast av vår konsumtion. Beteendet att fortsätta som vanligt? Hur förklarar du det för dig själv?

Källa: WMO, Världsmeteorologiska organisationen

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *