Solen går upp i Paris

Vad sägs om att skapa en FREDSKONFERENS i Paris?

2015 är det varmaste året som någonsin uppmätts. I det varmaste decenniet i en rad av allt varmare decennier. Glaciärer på Grönland smälter snabbare än befarat och nu riskerar Golfströmmen att rubbas av allt iskallt smältvatten. Söder om Grönland visar satellitbilderna en iskall, blå fläck. En kontrast i en satellitbild av världen som blir allt rödare, varmare.

Här går solen upp i Paris. Som vi ser det. Men egentligen är det ju jorden som rör sig. Låt oss också röra på oss. För freden och klimatets skull.
Här går solen upp i Paris. Som vi ser det. Men egentligen är det ju jorden som rör sig. Låt oss också röra på oss. För freden och klimatets skull.

Så parismötet är viktigt på riktigt, även på lite sikt. Kortsiktigt handlar det om den globala krisen i världen som förmodligen skrämmer alla. Terror, krig, förtryck, flyktingars umbäranden och så 75 miljarder kronors omsättning i den svenska julhandeln. Dagens Bard-teckning i DN visar gående flyktingar från Öresundsbron upp genom Sverige. I höjd med Solna korsar de en ringlande kö av svenskar på vandring mot ”Mall of Scandinavia”, vårt nya köpmecka. Ett barn bland flyktingar frågar förvånat: ”Pappa, vad flyr de ifrån?”

Mitt i allt nattsvart finns det hopp. Smogen i Kina har börjat få politik och teknik att samarbeta. 2014 minskade för första gången produktion och konsumtion av kol i Kina. Gigantiska investeringar görs i grön energi. Sol- och vindkraft utvecklas i en aldrig tidigare skådad takt.

Säkerhetsrådet i FN har enats kring olika frågor som berör terrorismen i världen. Ryssland, USA och Kina samarbetar visserligen mot något, men ändå.

Låt oss kollektivt stå bakom att mötet i Paris utvecklas till en fredskonferens. Ett tydligt och vackert sätt att möta våldet och för att hedra dess offer. Är du med på att mötas för att samutveckla goda intentioner för världen?

Eller ska vi försöka att konsumera oss ur krisen?

PS

för den som vill börja förstå varför terrorn kommer till oss, rekommenderar jag http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6302525

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *