Sila mygg och svälja kameler

Människan fastnar lätt i sin rädsla. För att orka med den så blir en del aggressiva eller åtminstone benägna att hitta syndabockar. Att peka finger mot andra lindrar kanske smärtan för stunden. Men det förvärrar problemet.

”Fight, flight or freeze”, kan sammanfatta människans reaktion på rädsla. Eller på ren svenska: fajtas, fly eller frysa till (spela död).

Att förneka det faktum att isen nu smälter vid Arktis i en takt som följer det värsta scenariot i klimatforskarnas samlade bedömning, redan för 20 år sedan, är att fly.

Att, som ”god demokrat”, blunda för högerpopulismens framfart enligt välkända mönster – är att fly. Att inte se att demokratin kidnappas och smulas sönder – som i USA, Ryssland och flera europeiska länder. Och vad händer i Sverige?

De flesta väljer en passiv flyktform, den att spela sin roll på livets teater som att allt är normalt och i sin ordning. Att bara dyka in i sin vardagsbubbla utan att bidra till något lite större för samhällets bästa. Som om inget står på spel – klimatet, flyktingarna, ekologiska mångfalden, internationella konflikter och våra barns framtid. Allas framtid.

När våra ”främsta företrädare”, riksdagspolitikerna agerar så handlar det inte om att lösa dessa frågor. Utan om makt och kontroll. Vägen dit är att smutskasta, ifrågasätta, nedvärdera och framför allt att undvika att samarbeta. För utan att skapa förutsättningar som bidrar till att vi samlat tar tag i det stora frågorna, så blir det som ett gräl på kommandobryggan på Titanic. Utan radar som ser isbergen, men med ett rederi som pressar på för att hålla tidtabellen.

Så kanske tur att isbergen nu kalvar och smälter? Synd bara att havsvattennivån då stiger och skapar ett flyktingtryck som vi inte sett maken till än.

Risken är att Sydamerikas regnskog förvandlas till savann. Risken är att vi inte ser skogen för alla träd, medan vi har chansen. Risken är att vår rädsla får oss att göra självmål

Sveriges strategi att hålla samhället öppet, baserat på medborgarens ansvarstagande kring handhygien, avstånd och att inte gå ut sjuk, verkar hållbar. Retfullt att de nordiska grannarna har haft lägre dödstal? Det lär, till stor del, bero på att Sverige hade ”underdödlighet” 2019, till skillnad från grannarna.

Andra vågen? I USA ser det ut så, men det beror tydligen på säsonger och temperaturer. New York följer samma kurva som Europa. Det är södra USA som fick en senare peak. Ökat antal smittade nu i Europa? Ja, men ökningen i dödsfall ökar inte i motsvarande takt. Det är den utökade smittspårningen som satts in när peaken redan var över. Och har man haft smittan, så tar mätningen fram spåren av den – utan att man för den delen är sjuk. I Sverige har vi haft ”underdödlighet” i en månad nu.

Lock Down och ansiktsmask har inte visat sig ha någon effekt, varken för Covid 19 eller för någon annan pandemi tidigare. Här har det silats mygg ordentligt. Kamelerna består i raserade ekonomier och en befolkning som mår allt sämre av att inte kunna umgås, tjäna pengar och bidra till ett hållbart samhälle.

Men Corona har skakat om oss och detta kan vara bra för de stora frågorna framöver – om vi nu tar chansen!

Låt oss prova följande hypotes: Människans olycka, redan före pandemin, är att vi lever separerade från andra, från oss själva, från naturen och den vardag vi har. Meningsfullheten är låg och behöver kompenseras med konsumtion, status och makt. Så länge vi lever utifrån våra huvuden, så har vi inte den grundläggande kontakten med oss själva.

Detta får konsekvenser för våra prioriteringar, relationer och ligger bakom att vi missbrukar naturen för att berika oss själva. Vi förstår inte att vi är en del av naturen, så länge vi silar mygg och sväljer kameler.

Alternativet till att våra beslutsfattare och vi själva lever i rädsla, är att leva i tillit. Men det klarar vi inte ensamma. Bara tillsammans

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 8:59am Monday September 13th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *