Samutveckling som vision

Samutveckling handlar för mig om att utveckla samhället tillsammans med andra. Det rör sig om att göra sig medveten om och odla den transpersonella (dvs. bortom var och en av oss personligen) kraft, som genom den kollektiva intelligensen (dvs. allas sr samlade kunskap och perspektiv) driver fram utvecklingen av vårt samhälle – samhällets strukturer såväl som dess kultur. Samhället är något vi kan ändra, förbättra och vidareutveckla om vi tillsammans skaffar oss kunskap, lär av varandra, lyssnar noga och ser till att skapa de bästa fora för goda samtal och rikaste miljöer för kreativt idéutvecklandet. Samutvecklingen har egentligen alltid funnits där – men det är först nu att vi har gjort oss medvetna om den.

Det har under det senaste året varit ett stort nöje att se idén om Initiativ Samutveckling ta form. Från en liten skiss på ett styck papper till en organisation med kompetenta ledare, engagerade aktiva medlemmar och många nyfikna följare av projektet. Det har under det senaste året funnits många möten i både Skåne och Stockholm, vällyckade konferenser och deltagande under Almedalsveckan. Även finansiellt stöd från EU har vi lyckats med. Och detta är bara början med tanke på vilken händelserik höst och vinter som väntar oss med både utlandsresor, konferens på Ekskäret och årsmöte. Att IS redan nu är en stor framgång går det inte att blunda för och det är imponerande att vi redan har kommit så långt. Det är därför med stolthet jag tillsammans med andra samutvecklare deltar i skrivandet av denna blogg på vår splitter nya hemsida. Hoppas att ni som läser kommer att finna våra blogginlägg intressanta.

På bakgrund av mitt stora intresse för filosofi kommer jag nog att använda en filosofisk vinkel på de flesta av mina blogginlägg. Något som jag tycker är ytterst intressant är strävandet efter att försöka omskapa vårt tänkande kring politiska frågor och utmana våra befintliga idéer om hur samhället fungerar. Jag gillar att ifrågasätta premisserna för hur vi tänker och jag skulle gärna se mina inlägg som inbjudan till goda politisk-filosofiska samtal om hur vi ser på samhället.

 

Vi ses om en vecka. Till dess kommer jag att med stort intresse läsa er andras blogginlägg. Hoppas att vi lyckas få gång i goda samtal på iScafé! gruppen på facebook.

 

Dagens låt: 2001: A Space Odyssey – Opening (Also sprach Zarathustra) [http://www.youtube.com/watch?v=e-QFj59PON4]

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *