Samtalskonst – hur skapas det värdefulla?

Vi lever i en brytningstid som ställer mycket på sin spets. EU startades för att undvika ett nytt krig i Europa. Detta genom att hålla samtalet igång mellan länder och regioner i världen. Samtal eller konflikt?, gäller nog såväl i familj, som inom och mellan länder, religioner och olika politiska perspektiv.

Initiativ Samutveckling har varje år sedan 2013 haft cirka tusen deltagare under Almedalsveckan. Samtalen om 90 minuter har handlat om viktiga samhällsfrågor. För vi tror inte att det är en tillfällighet att prefixet ”sam-” ingår i så pass centrala ord som samhälle, samarbete, sambo, samförstånd, samlag, samvete…

Ordboken definierar detta prefix som ’två eller fler varelser som gör något tillsammans’ – sam som i samtal!

Kanske kan samtalskonst lösa upp många knutar i våra liv och samhällen?

När vi pratar på riktigt så ökar möjligheterna för att lösa såväl samhällsfrågor, som klimatförändringar och relationer. När vi debatterar ökar snarare polariseringen i ”vi och dom”. Åsikter på nätet har missbrukat yttrandefriheten och sociala medier har inte direkt ökat det sociala kittet i samhället – utom möjligen då i min egen lilla bubbla. Vi och dom.

Hur skulle vi exempelvis kunna öka kvaliteten i varje digitalt projekt- eller ledningsmöte?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 1:16pm Friday December 3rd, 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *