iS!-rapport från Järvaveckan

Om vikten av inkluderande samtal

Första lördagen och söndagen lockade vi 90 personer till vårt Samtalscafé. Bland andra syntes partiledare Gita Nabavi (Fi) och en hel del järvabor. Temat för lördagen var ”Jämlikhet och jämställdhet” och för söndagen ”Hälsa och omsorg”. Succéstart får Samtalscaféet!

Gita Nabavi: Politiska prioriteringar ska styra ekonomiska mål.
Gita Nabavi: Politiska prioriteringar ska styra ekonomiska mål.

Under tre dagar pratade sedan Rishabh Khanna och jag med SD:s gruppledare och andra SD-politiker för att locka dem till fredagens Samtalscafé. Men ingen kom – förrän efter ytterligare en inbjudan tio minuter in i mötet.

Unga, medelålders och ännu äldre med olika ursprung satt i 1 timme och 45 minuter på temat delaktighet och valdeltagande. Fin representation från det nya politiska partiet Initiativet med fyra representanter som fick in hörnstenen i samtalet: att lyssna till varandra. En annan deltagare myntade: ”Politiker som vill ha våra röster ska lyssna på våra röster”. Närvarande politiker från Järva-stadsdelar i Stadshuset tog intryck. SD som sagt, men även två från S och en från M. Kärnan var med hela tiden, sedan tillkom flera och några gick efter en timme. Sammanlagt var vi 35 i den cirkeln.

Temat ”Bostad och stadsbyggnad” lockade dagen efter 18 personer till Samtalscaféet. Vi var från väldigt olika kulturella bakgrunder och lyssnandet i respekt vann nya segrar. I slutrundan kom ord som: spännande, respekt, intressant, inkluderande, konkret, utmanande, konstruktivt osv.

Vi följde upp SD, M och S från gårdagens Samtalscafé och de var tacksamma över att de deltog. Vill förklara det med en pärla till kommentar från dagens café. ”Det parti – som bygger upp sig på att sprida rädsla och lockar med en gemenskap baserad på vi och dom – fungerar inte när vi upptäcker hur lika vi är.” Det är kanske här som ett enkelt samtal baserat på lyssnande fyller en konkret funktion. Den att gemensam respektfylld närvaro fyller gapet mellan olika grupper i samhället! Inte minst det mellan politiker och folket.

Närmare folket än Almedalsveckan
Närmare folket än Almedalsveckan

Totalt 143 personer deltog i de sex Samtalscaféer Rishabh och jag arrangerade. Nu väntar Almedalsveckan 1-8 juli med 40 samtal på olika teman.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *