Populismens drivkraft

Hänger det ihop?

Kvinnoförakt, rasism och klimatförnekelse?

Om nu liberalismen har gått för långt och skapat klyftor, fossilt beroende, ensamhet och psykisk ohälsa – så kanske konservatismen börjat kantra rejält åt höger?

Gränserna, för att förtrycka minoriteter och skylla det mesta på ”invandringen”, verkar förskjutas högerut för varje år som går. I täten går M och KD, men C flörtar fortfarande neoliberalt och tror sig S vinna röster på att blir SD light? V riskerar att bli väldigt mycket vänster, L verkar tyna bort och kanske behöver MP utveckla trovärdighet för att kunna ta ett klimatledarskap?

Vad är då populismens drivkraft i väst?

Det lutar åt att det handlar om sådana som jag. Vita män som förlorar sin ”arvsrätt” av privilegier och som inte förstår hur man navigerar i en ny värld där Internet, tjänstemannayrken, ny affärslogik och resor har öppnat upp mer möjligheter än vad vi verkar klara av.

”Vita” män kan helt enkel förkortas till ”män” exempelvis med tanke på gängvåldtäkterna i Indien och den kinesiska regimens förtryck. Men kvinnan då? Ja, det är väl kvinnan som föder dessa män till världen och i ett patriarkat är det dessutom kvinnan som till stor del fostrar dessa söner och döttrar. Så i mina ögon är ”kvinnan” i högsta grad medansvarig för den ”högersvängande mannen”.

Så vad gör vi – om vi nu inte vill fortsätta förneka att vi närmar oss ett klimatmässigt läge som blir katastrofal för mänskligheten. Eller vet du fortfarande bättre själv, bättre än vetenskapen på området?

Samarbete över alla gränser. Kvinnor och män. Barn och vuxna. Oavsett ursprung.

Sverige och Norden har länge byggt sina samhällen på tillit. Nu riskerar vår rädsla att blockera klimatfrågan både mellan oss människor och när det gäller vår överlevnad som levande varelser.

Låt oss därför samarbeta oss ur förlamningen, den som för oss allt längre ut på svag is. (Fast att vi ser varningsskylten vid stranden)

Välkommen på Samtalscafé! varannan vecka på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget, Stockholm, varannan vecka på Comfort Hotel Kista. Alltid måndagar och torsdagar. Se inbjudningar https://www.facebook.com/pg/folkbildning2.0/events/?ref=page_internal

Varmt välkommen!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *