Politiken sköter inte demokratin

Många tror att demokrati är att rösta på politiker som sedan gör jobbet. Ok, som när Adolf Hitler valdes in i det österrikiska parlamentet. Från början, som SD, var partiet väldigt litet. Sedan växte det med populistiska krafter och blev nationalsocialism. Detta skedde inom det demokratiska systemet. Men är det demokrati?

Vad kan snart hända i de holländska och franska valen? Vad har redan hänt i USA?

Marine Le Pen vill samarbeta med Ryssland och gå ur EU. Nationalstaten ska stänga sina gränser.
Marine Le Pen vill samarbeta med Ryssland och gå ur EU. Nationalstaten Frankrike ska stänga sina gränser. Svenskar är också främlingar.

Demokrati behöver ett fritt och starkt civilsamhälle där de många medborgarna engagerar sig. Om inte alternativa fakta och populism genom upprepandets konst blir även Sveriges ”sanning”.

Idag styr det offentliga Sverige föreningslivet med villkorade bidrag. Syftet är gott, men vad händer om totalitära krafter röstas fram, precis som i andra europeiska länder som Turkiet, Ungern och kanske i Holland och Frankrike? När det offentliga styrs av högerpopulism?

Med en klimatförnekande och främlingsfientlig amerikansk president är det kanske tur att oberoende aktörer i USA står upp för miljö, klimat, frihandel och öppna gränser?

Civilsamhället är även det svenska, öppna och demokratiska samhällets grund. Lätt att glömma när ”staten ta hand om oss från vaggan till graven”, när en svensk ska vara ”oberoende”. Självständighet är nog bra, men är vi ändå inte ömsesidigt beroende av varandra i ett gemensamt samhälle?

Det demokratiska Sverige skapades av de många folkrörelserna, inte av politiker. Nu är det dags att inse att vi behöver fortsätta att utveckla demokratins innehåll på många områden. I Ryssland är det mer än tillåtet för mannen att misshandla och våldta sin hustru. I utanförskapets områden i Sverige har ”hederskulturen” ett starkt och som det verkar – ett växande fäste. Kvinnor kan inte röra sig fritt i samhället utan att bli (be)dömda av män.

I ”svennarnas Sverige” ökar den psykosociala ohälsan och jämlikheten mellan könen är fortfarande avlägsen. Räknat på flera olika sätt. Löner, poster i näringslivet, tid och ansvar för barn och familj, pensioner, sexuellt ofredande osv.

Så hur fortsätter vi att utveckla demokrati, frihet, jämställdhet i Sverige? Hur skapar vi ett samhälle som utvecklas i gemenskap?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *