Otrygghet

Många av oss följer konventionen, tryggast så. Men är en trygg om fasaden blir livets innehåll? Att leva ett tryggt, ”normalt”  liv, baserat på vad andra ska tycka, är väl snarast ett otryggt liv?

Ett förlamande trygghetsbehov gör fria, tänkande människor ofria och i försvarsposition. För om vi bygger våra liv på yttre trygghet, som att ”göra som alla andra” och spela med bakom vår fasad, då baserar vi väl våra liv snarare på rädsla.

images

Trygg är väl endast den som känner den inre tryggheten av att klara av oväntade situationer. Den som kan leva vardagen i harmoni, trots alla potentiella hot. Den som tror sig kunna agera om något händer som behöver tas omhand akut. Och tro sig har förmågan att även kunna se och anpassa sig till det som faktiskt händer. Även det jag inte kan påverka.

Idag kämpar vi många med att uthärda dåliga nyheter om krig, terror och lidande. Att se fattigdomen i vitögat på våra gator och oroa sig för sin egen framtid. Risken är att vi då stänger in oss i ”vi-och-dom”, samtidigt som vi låtsas som att allt är som vanligt.

Frihet känner nog bara den som vågar vara trygg på insidan. Den som kan möta faktiska svårigheter utan att stoppa huvudet i sanden. Den inre tryggheten är sannolikt frihetens förutsättning. Den förmenta, yttre tryggheten låser däremot in oss i gamla mönster. Mönster som förhindrar en naturlig utveckling av våra liv, av vårt samhälle och värld.

Genom att vara otrygga tillsammans, så kan vår sårbarhet bli vår styrka när vi finner varandra på ett djupare plan. Det är bland annat här som det goda samtalet kommer in!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Otrygghet

  1. ”Genom att vara otrygga tillsammans, så kan vår sårbarhet bli vår styrka när vi finner varandra på ett djupare plan”. Vacker formulering Per!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *