Opolitisk politik

Många människor förknippar politik med politiker. Jag har börjat leka med möjligheten att politik även är något för mig! Visst stöd får jag av det faktum att ordet ”politik” kommer från grekiskans πόλις (pólis), och betyder ”stadsstat”.  ”Politikos” betyder ordagrant ”det som rör staten”. Som medborgare är jag en del av denna stat och jag börjar finna politik för viktigt för att helt överlämnas till politiker. Det finns ett område som berör alla medborgare och som vi alla kan bidra till att utveckla: samhällsdialogen.

För debattklimatet hårdnar i osäkra tider. Varje land i Europa har öppet främlingsfientliga partier i sina parlament. Nationalismen har fått ny energi även i Sverige. Media spelar en stor roll i detta genom att populärisera debatter som tittare och lyssnare sedan recenserar. Vem vann? Som om politik handlar om att ta poäng på andras bekostnad. Samhället samutvecklas varken i tevesoffan eller i teve-studion. Snarare skapas en större distans mellan ”vi-och-dom”.

iS! finns på skolgården mellan cypresserna snett upp till vänster från Almedalen på bilden!
”Almedalens goda samtal” sker på skolgården mellan popplarna snett upp till vänster på flygfotot.

Jag saknar ett tydligt politiskt ledarskap i Sverige. Något som övertygar och engagerar mig för en färdriktning som jag tror på. Ja, jag vet att Sverige kanske framstår som en bördig oas i en europeisk, ekonomisk öken. Vi har god ordning på statsfinanserna och välståndet ökar. Men frågan är om välbefinnandet ökar?

Psykisk ohälsa är den största orsaken bakom sjukskrivning från jobbet idag. De riktigt (psykiskt) sjuka har inte ens ett arbete. Så vad är det som händer och inte händer i ett land där största orsaken till döden bland barn är – självmord? Vad hjälper mer pengar till hushållen om fler och fler ändå mår sämre? Utanförskap har många uttryck. Innan vi mår riktigt dåligt, så mår vi heller inte riktigt bra. Välstånd är en sak, välbefinnande en annan. Vem visar vägen framåt?

I det vakuum som uppstått när varken allians eller opposition (S) har skapat ett tydligt innehåll och en riktning bortom fördelningen av statsfinanserna, så växer de partier som vill vara med och definiera samhällsproblemen. De växande ekonomiska klyftorna, invandringen, jämlikheten, klimatet och miljön ter sig som brännande frågor i dagsläget. Men med dagens debattklimat riskerar det att blir mer av en huggsexa, än något annat. Nio partier i riksdagen blir förmodligen en thriller värd namnet för media när debatterna haglar med partiernas olika hjärtefrågor som slagträn…

Initiativ Samutveckling står står för det goda samtalets väg. På den resan utvecklar vi samhället tillsammans i ett varmare samhällsklimat än dagens. Vi tror helt enkelt att samhällets kärna är samarbete.

Jag står personligen för samma vägval och hoppas att många kommer till skolgården vid S:t Hansgatan 32 under Almedalsveckan. Varmt välkommen till ”Almedalens goda samtal”!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *