Offerkoftan – demokratins dödgrävare?

1931 infördes kvinnlig rösträtt i Chile. Demokratiseringen utvecklades ungefär som de mest fungerande folkstyrena i Europa. Det politiska livet i Chile präglades av samförstånd. Eftergifter gavs av de besuttna när det politiska reformerna avlöste varandra. Sverige och Chile hade olika, men parallella processer i sin demokratiska utveckling.

Sedan kom revolutionen på Kuba under 1960-talet och en vänsterbetonad radikalisering svepte över Latinamerika. Inte minst i Chile. Enskilda våldsaktioner blev mer organiserade i proletariatets kamp. Motrörelsen inom högern lät inte vänta på sig. Till slut orkade inte den politiska mitten hålla emot, den kollapsade med demokratin. Politisk polarisering söndrade den ömsesidiga tilliten. Militärkuppen under Pinochet visar hur bräcklig demokratin är när rädslan äter upp tilliten.

Pinochet dog 2006. År 2000, som managementcoach för internationellt företag, blev jag granne med honom i Santiago.
Pinochet dog 2006. År 2000, som managementcoach för ett internationellt företag, blev jag granne med honom i Santiago.

I Sverige är det nu radikala högerkrafter som vill destabilisera demokratin. Personer – födda i ett av världens rikaste länder, med fred i över hundra år, gratis utbildning och subventionerad sjukvård – klagar på att flyktingar är privilegierade. Människor som flytt för sina liv, på riktigt.

Det är inte lätt att leva för någon. Det handlar om att möta oro och sorg, men även att njuta och vara glad. Den som låter offerkoftan prägla sitt liv vill ha någon annan att skylla på. Mina nederlag behöver tydligen en syndabock. Men hur hårt jag än sveper denna kofta runt mitt liv, så förmår den inte värma den kyla som kommer inifrån mig själv. Jag blir bara mer bitter och desperat.

Hatets pyramid, Almedalsveckan, 40 aktiva medborgare i dialog
Hatets pyramid, Almedalsveckan 2018, 40 aktiva medborgare i dialog

Kanske det ändå är bättre att vi börjar mötas och samtala. Mötas för att lyssna till varandra. Möten där koftorna inte behövs, möten som bekräftar oss som medmänniskor. Med rädslor, obehag, ilska och sorg. Men även med glädje och nyfikenhet. Möten som värmer oss inifrån. Demokratins utveckling kan ske i denna tillit.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *