OECD varnar för svenska klyftor

Samtidigt som svensk ekonomi går bättre än omvärldens, så ökar våra sociala klyftor mer än i något annat OECD-land. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade bland näringslivets chefer och kvinnornas löner är fortsatt lägre över hela linjen. Invandrarna har svårt att komma in på arbetsmarknaden, speciellt kvinnorna. Inkomstklyftorna ökar snabbt, bostadskrisen och bolånen är svarta orosmoln på en himmel där vi förblindas av hög ekonomisk tillväxt – för en del.

OECD varnar inte för svenska kräftor
OECD varnar inte för svenska kräftor

Så vad är problemet, säger hjältarna bakom den svenska tillväxtmaskinen?

(Förutom att vi behöver 4,2 jordklot för att tillfredsställa vår konsumtionshunger?)

Kanske att klyftorna och snedfördelningen mellan de ekonomiska tillgångarna till slut biter även hjältarna i svansen.

OECD är inte direkt någon vänsterpopulistisk organisation, det är industriländernas samarbetsorganisation för global handel och ekonomisk utveckling. OECD har 35 medlemsländer som exempelvis Schweiz, Singapore, USA, Storbritannien och alla nordiska länder.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *