Naturen äger

Ägande och äganderätt är en viktig del av ett civiliserat samhälle. Samtidigt blir det ett problem om få äger för mycket. Obalansen slår även tillbaka på ägarna. Allemansrätt är något jag som svensk är stolt över. Inte minst om vi förstår att det är en lag att följa, inte bara en rättighet att utnyttja.

Men nu är det väl egentligen så att det är naturen som äger. Och då talar jag med en modern jargong. Naturen är kanske mer fascinerande och utvecklad än vad forskare kan ana. Albert Einstein hade stora problem med ”spöklig avståndsverkan”. Han lär ha ”hatat” den, då detta fenomen inte passar in i den gängse tankemodellen. Den som ändå handlade om att energi och massa är två sidor av samma mynt…

Ljus kan beskrivas som vågor med olika frekvens. Eller som en svärm av energipaket. Färgen på ljuset bestäms av både frekvens och energi.
Ljus kan beskrivas som vågor med olika frekvens. Eller som en svärm av energipaket. Färgen på ljuset bestäms av både frekvens och energi.

Vi skulle inte kunna leva utan solljuset. Fotosyntesen skulle exempelvis inte fungera, den som skapar syret vi andas. Och visst spökar det där också. Fotonen, ljuspartikeln, har visat sig röra sig på ett oväntat sätt i växternas klorofyll. En partikel kan vara på flera ställen samtidigt, det visste forskarna redan i början av 1900-talet. Dessutom verkar partikeln samtidigt kunna vara en vågrörelse.

Två, sammanflätade elektroner, vet tydligen exakt vad som händer i den andra. Oavsett hur långt i från varandra de befinner sig. Ett, av många experiment, visar detta. Par i långa relationer testades i USA med lokal mätutrustning. Kvinnan på östkusten och mannen på västkusten, båda satta i varsinn Faraday’s bur, som stänger ute all känd strålning som mobilvågor osv. Ett exempel: Tyst och mörkt i mannens bur. Försöksledaren tände plötsligt en ficklampa och mannens synnerver reagerar direkt. Exakt samtidigt, utan ficklampa eller annan påverkan, registreras märkligt nog samma chock i nervsystemet hos kvinnan.

Naturen äger.

Naturen är mångfald per definition. En foton eller elektron kan samtidigt både vara vågrörelse och partikel. Människan är en del av dessa naturens processer. Ett pluralistiskt perspektiv innebär att en fråga undersöks utan att ha låst sig vid ett givet svar. Naturen är heller inte dualistisk, det ena ställs inte mot det andra (som gott och ont i religionen). Naturen är både och, samtidigt.

Att sätta folk mot folk i en nation är enfaldigt och mot naturens väsen. Mångfald är vad vi är och består av. Precis som naturen. Ord och tankar behöver då vara fria och så många som möjligt. Mångfald bildar i sig ett skydd mot enfald.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *