Mötets kraft

Ja, Corona, Trump och många andra problem fördjupas nu i det svenska samhället. Men är det bara där skon klämmer?

Jag tror inte det.

Kan orsaken, till de ”bubblor” vi lever inom och som tenderar att bli allt mer trånga, finnas hos oss själva? Vi-och-dom-tänkandet ökar klyftorna inom samhället. Mellan varandra, men även inom mig själv. Kan vår tilltagande självupptagenhet bero på att vi inte riktigt känner oss själva. Är det därför många lägger fokus på och plågas av ”andra idioter – de som inte är som vi”?

Kan rentutav roten till vårt samhälles tilltagande polarisering stå att finna i min egen vacklande bild av vem jag egentligen är? Den ytliga jagcentreringen och självupptagenheten bara blir i så fall blott en klen tröst, som kan utvecklas till narcissism. Som narcissist fångas jag av min yta, prestation och framgång. Denna spegling av framgång eller skönhet ger mig dock ingen meningsfull relation varken till mig själv eller andra, bara ensamhet.

Då hjälper inte ens en dejting-app. För yta söker yta. Det vanliga, inte minst i passion, är intrassling. Dvs att en eller flera parter i en relation inte känner av varken sin egen eller andras gränser. Det blir krångligt och ofta flyr vi då snart vidare – in i nya försök, eller in i ensamhet.

Värmande kontakt. Ofta lättare med en hund än med en partner…

Jag och du uppstår i mötet. Relationen till andra formas av relationen till mig själv. Två öppna personer med integritet, som fungerar fullt ut i sig själva, bildar grunden för ett riktigt möte. För en äkta relation bildas mellan två självständiga individer som båda skyddar den andres integritet. Utifrån detta kan en kärleksfull öppenhet råda. Intimitet bygger på trygghet. Att både du och jag vet var gränserna går.

Jaget är min identitet, men inte min sanna natur. Den jag är i när saker flyter på och går som av sig själv. När jag är i mitt esse. Så när jag är mig själv och möter dig som är dig själv, då kan vi mötas på riktigt.

Samtalscafé som idé vilar på just detta möte. Att samla människor som slipper konkurrera, utan inspireras till ett samarbete kring det svåra att leva vardagen. Speciellt i en tid av stark förändring. Mötet sker utan ambition att uttala eller skapa en ”relation”. Samtalscafé fungerar som en katalystor för vår kollektiva intelligens. Den som binder oss samman och får oss att utveckla och utvecklas tillsammans.

Formen fungerar såväl öppet i samhället för alla medborgare, som inom en organisation med ett komplext problem att lösa.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 9:53am Thursday November 18th, 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *