Möt dig själv

Att försvara och utveckla demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter och tillämpa de principerna oavsett sammanhang, andra intressen och oavsett vem som kan gynnas eller missgynnas, är att vara opartisk. Eller?

iS! bygger i alla fall på värderingar som dessa. Personligen är jag oroad över att så många verkar ta demokratin för given och att vi, innerst inne, tycker att vi äger vårt land. Vi som ”bott här i generationer” äger det och bestämmer villkoren för flyktingar och invandrare. Vi som levde gott av slavhandeln genom att exportera järnmalm och förädlat järn till slavarnas bojor. Och som lät nazisterna transportera motsvarande varor genom Sverige under andra världskriget.

Schweiz folk som hyser och har hyst huvudkontoren för exempelvis andras pengar via globala banker, Röda korset och Nationernas förbund, har röstat mot mer invandring och regeringen ska omförhandla avtalet med EU. ”Schweiz framtoning av ett öppet, tillåtande, välkomnande land har fått ett brått slut. Nu är inte ens grannarna som bor runt om välkomna. Schweiz har blivit Europas Vellinge”, skriver Maria Schottenius i DN.

Röda korsets antites?
Röda korsets antites?

Rädslan för varandra och det okända börjar på ett oväntat ställe. Inom mig själv. Jaget, som bara minns höjdpunkter och hur en episod slutade, upplever inte livet. Det gör självet, denna kärna av oss själva som jaget upplever som en främling…

För när gick du en kurs senast på temat ”möt dig själv”?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Möt dig själv

  1. Din varningsklocka hörs. Tack. Ja, Vem är Jag? Vem är Du? Vi i iS har motsatt trend – öppnar oss. I Almedalen om inte förr har vi chansen att visa oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *