More of the same?

När ska vi återgå till det normala?, undrar en del. Och menar ofta det svåra i att inte kunna leva som vanligt i dessa coronatider.

Vad är då det normala undrar jag? En galopperande klimatkris och instabil världsekonomi? Omänsklig flyktingpolitik och växande klyftor både socialt och ekonomiskt i vårt och andra länder? Den tilltagande konflikten mellan USA och Kina? Eller tsar Putins egen agenda? Att flera länder inom EU använder EU-pengar till att montera ned demokrati och yttrandefrihet? Eller ”Make Britain Great again”?

More of the same?

Ska vi inte istället börja med att vara uppriktiga mot oss själva och våra närmaste? Att sedan sedan fortsätta att se sanningen i vitögat utåt. I våra relationer, organisationer och samhällen?

Ingen mår i längden bra av att leva kvar i sin bubbla, som om inte livet utanför skulle påverka mig. Vi behöver därför omgående ledare av ett nytt slag – överallt i samhället. Ledare som är modiga nog att uppriktigt se vad som pågår och modiga nog att attrahera fler som ser och vill se – även om det är smått skrämmande. Dessa ledare, de flesta säkert kvinnor, behöver stöd av oss många för att det ska fungera.

En nödvändig förändring i hela samhället är att lämna ett gammalt mönster och att utveckla ett nytt.

More of the same, old school

• Tala till andra

• Utbilda andra

• Kontrollera andra inom befintligt system

Som om någon ska tala om för dig, utbilda dig och kontrollera dig. Fast att komplexiteten och dynamiken gör att ingen vet tillräckligt mycket ensam?

Något nytt vore att istället

• Lyssna till andra

• Lära oss leva i komplexitet tillsammans

• Möjliggöra andras ledarskap och ansatser till utveckling

Att försöka kontrollera andra är att motarbeta den utveckling som allt levande på vår jord behöver nu. Låt oss undvika de som vill kontrollera status quo för att behålla sin makt. Det förstör både oss själva och andra. Utveckling är den enda hållbara processen framåt. Men med inre tillväxt och egenkontroll som motor. Inte ekonomisk tillväxt och en dominant yttre kontroll.

En ny typ av hållbar ekonomi kan utvecklas när människorna utvecklas genom att utveckla samhället. Se därför upp för maktmänniskor som är ute efter att kontrollera andra!

Låt oss utvecklas som ledare tillsammans för att kunna möta den växande komplexiteten. Genom att se, lyssna och samarbeta?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 10:49am Friday July 30th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *