Meningen med samhället?

I västvärlden har politiken blivit lite av underhållning – i medierna. För att få tittare verkar det som att media känna sig manad att skapa format som attraherar och roar på motsvarande sätt som andra (underhållnings)program.

Politikerna lär sig att agera i media och på detta sätt har politiken förvandlats till ett spel. Regissörer är politiska konsulter, reklambyråer och media. De har i praktiken tagit över politiken. Det politiska landskapet presenteras då lättsmält och roande. Konflikter är kul, vem vann?

Utslätad underhållning?
Utslätad underhållning?

Utslätning och ”snuttifiering” är den andra strategin. Att gå på djupet är tråkigt och krävande, menar man. Det politiska språket blir därmed tömt på sitt innehåll. Precis som i vilken hollywoodfilm som helst. Schabloner dominerar.

Samtidigt som nu 200 000 syrier dödats i inbördeskriget, ISIS har tagit sin tredje journalist för offentlig avrättning och tusentals flyktingar söker skydd i Sverige – låtsas vi som allt är som vanligt. ”The show must go on”. Även med Putin som granne. Det går väl över…

Samtidigt har vi journalister som gräver på djupet, vi har forskare och ett näringsliv som driver en utveckling. Dilemmat är att karriärer i både förvaltning och näringsliv skapas endast på små delar av verkligheten. Professor blir man på en liten del av ett område, som i sin tur är väldigt avgränsat. En grävande journalist tittar på en sak i taget. Tjänstemän i stat och kommun är specialister och det tenderar att tvinga politiker att bli det samma för att inte hamna i tjänstemännens händer.

Samhällets mening skapas dock av helheter. Så ju djupare kunskapen blir i samhället, desto viktigare att någon bidrar till att få ihop helheten. Men vem klarar att få ihop komplexiteten?

Endast den som förstår vikten av bygga synteser av all specialiserad kunskap, kan bidra till meningsfullheten i det globala samhället. Men inte ens det räcker. Det behöver komma till stor ödmjukhet och lyhördhet för att få ihop en bräcklig samtid. Och några få personer kan inte bidra med alla de perspektiv som behöver leva sida vid sida och i viss mån integreras.

Initiativ Samutveckling har heller inte ambitionen att ”sy ihop” det hela. Däremot erbjuder vi arenor där de många människorna kan göra det tillsammans. Vi kallar det samutveckling.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

2 thoughts on “Meningen med samhället?

  1. Fin text Per!

    Det är så viktigt att vi börjar samutveckla i större utsträckning nu.

    Noterade också likheterna mellan SVTs valvaka och Eurovision, enda skillnaden är att man inte kan SMSrösta om man märker att det börjar gå dåligt för ens favorit…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *