Mångfald = Demokrati

Demokrati bygger på allas lika värde. Den som är emot mångfald är därmed emot demokrati. Läs det igen och titta ut i världen, men även in i dig själv!

I 1930-talets Europa störtades demokratin av främlingsfientliga människor. Inte för att populister var så starka egentligen, utan för att de demokratiska ledarna inte värnade sina länders författning.

I den nazistiska propagandan talades om den nya gemenskapen, kampen, offret och viljan att underkasta sig ledarens vilja. Nazisterna ville avskaffa den individuella friheten.
I den nazistiska propagandan talades om den nya gemenskapen, kampen, offret och viljan att underkasta sig ledarens vilja. Nazisterna ville avskaffa den individuella friheten.

Dagens populister är nog inte så starka heller. Bakom en skrikande fasad finns oftast ett hånat och sårat litet barn. Jämför dagens händelser i USA – med dess författning*. Och det kan väl inte vara medias roll att försvara den demokratiska institutionerna. Media ska ju utgöra en av dessa. Nej, det är de demokratiska ledarna som nu behöver visa ett värdigt och bestämt politiskt ledarskap. Eller är det civilsamhället som ska fixa biffen?

Entydig psykologisk forskning visar att samarbetande grupper inte känner sig lika hotade, som isolerade grupper, av förändring. Så om mångfalden blir naturlig i skolor och andra demokratiska institutioner så får främlingsfientligheten det svårare att slå rot.

Där har media en uppgift. Att spegla mångfaldens goda exempel, mer än att följa varje utspel av populister. Det ger dem bara mer energi.

 

  • Första författningstillägget från 1791 behandlar religionsfrihet (förbjuder kongressen att etablera en viss religion framför en annan genom lag och skyddar rätten att fritt utöva religion), yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och petitionsfrihet (rätten att påtala missförhållanden och föreslå lagändringar för kongressen utan risk för repressalier). I det andra tillägget (som verkar passa bättre i dagens USA) handlar bl a om rätten att bära vapen.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *