Järvaveckan – välkommen till Samtalscafé!

Almedalsveckan har blivit något av ett jippo för medelklassen. Festlig inramning för ett rikt nätverkande mellan personer från politik och samhälle, näringsliv och lobbyister. Relativt få nya svenskar tar flyget eller färjan över innanhavet för att delta.

Politikerveckan i Järva blir därför viktig. Den sker på motsvarande sätt, där respektive Riksdagsparti har en dag var, men ligger i Rinkeby-Tensta. En av två stadsdelar i nordvästra Stockholm stad, med 140 ursprungsnationaliteter bland de boende.

iS! har ett flerårigt samarbete med organisationer i dessa stadsdelar. Fryshuset, Kista Folkhögskola, IofC, Svenska kyrkan osv. Det var naturligt att iS! skulle börja hålla Samtalscaféer i området.

Vi lockade år 2018 partiledare, skolungdomar och medborgare från Järva och hela Stockholm till våra samtal på Järvaveckans tema för dagen. Totalt deltog 143 personer i våra åtta Samtalscaféer detta år.

Politiker och medborgare i samtal under Järvaveckan 2018
Politiker och medborgare i samtal under Järvaveckan 2018

2019 samarbetade iS! vidare med IofC och skapade bl a några läkande rum och större dialoger som lockade nära hundra personer.

Utvärdering av två samtalscaféer under Järvaveckan 2019

”Våga vittna”

Samtalet i korthet

30 deltagare, varav några gick efter en stund och några andra tillkom. Frågeställningen är ju mycket känslig, kanske speciellt i ett utanförskapsområde. Ändå lyckades vi locka brottsoffer till samtalet och ett par av dem trädde fram efter en stund då de kände tillit till dialogen.

Vi hade en ung, men ändå erfaren polis i uniform som beskrev behovet av att vi medborgare vittnar – och förståelsen för att det händer i för låg omfattning. Rädslan för repressalier är berättigat stor. Hela samhället behöver ta flera steg framåt i frågan.

En väktare deltog dels i sin yrkesroll, dels som medborgare och vittne till ett allvarligt brott. Han fick utstå farliga hot, men var modig nog att stå på sig till förövarna hamnade i fängelse.

Andra berättelser handlade om var och ens ansvar för att bygga samhällskittet av tillit. Ett öppet och tillitsfullt samtal mitt i sorlet.

Utvärdering av delaktigheten i samtalet

Från början satt endast tolv personer i cirkel. Sedan tillkom snabbt fler och fler. De satte sig bakom cirkeln. Intresset ökade hela tiden och successivt fylldes den inre cirkel på med personer som berättade och deltog aktivt. Som två brottsoffer och nämnde väktare.

När samtalet närmade sig sitt slut var det fler än 30 personer i tältet. De lyssnade ordentligt och några gånger lät vi dem få mikrofonen fast att de inte satt i ”den talande cirkeln”.

Ingen debatt alls, utan snarare ett andäktigt lyssnande på olika deltagares berättelser. Ledare inom IofC, som aldrig mött vårt sätt att jobba ute i samhället, sammanfattade det hela med att det var omtumlande bra att få ta del av en sådan tillitsfylld öppenhet bland personer på en samhällsarena.

De starkaste starkaste minnet från samtalet sammanfattades som:

• Att fler och fler kom in i tältet och att flera stod utanför och lyssnade.

• Vittnesmålen från brottsoffer och väktaren.

”Svensk identitet”

Samtalet i korthet

55 deltagare, varav några gick efter en stund och några andra tillkom. En timme. Frågeställningen lockade många nysvenskar – uppskattningsvis från 20 ursprungsländer.  Halvcirkel med väggen dekorerad av en tidslinje.

Åke från Kista Folkhögskola visade tidslinjen från 1600-talet och framåt ur ett bildningsperspektiv med fokus på migration. Sedan la Rishabh från IofC grunden för hur den svenska identiteten hela tiden utvecklas. Därefter lät Per från iS! deltagarna prata kring frågan två och två. Sedan bjöds paren fram till ”heta stolen” där de berättade för de övriga om sina perspektiv. Stort intresse och cirka 15 par kom fram.

Först lyssnade deltagarna på inledningen, sedan släppte energin verkligen loss i samtalen två och två. Mycket stort engagemang.

Närvarande lyssnande på de olika deltagares berättelser från ”heta stolen”.

Flera positiva omdömen direkt efteråt från en handfull deltagare. Igen,

• IofC:s nya ledning tog starkt intryck.

• Att människor är så öppna och bjuder på sina berättelser bland en så pass stor grupp av nya personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *