Liten, långsam och rätt

Snails-for-a-snail-farm
Liten, långsam och rätt

Är samutvecklarna ’the good guys’?

När jag började hålla på med Initiativ Samutveckling var jag inte så säker på att det skulle lyckas oss särskilt väl, men jag ville ändå försöka för jag var djupt övertygad om att vi trots allt hade rätt. Vi hade några riktigt viktiga perspektiv och idéer som verkligen skulle kunna hjälpa samhället, människor och djur inkluderade.

Idag, när iS! officiellt är lite över ett år gammalt och mitt eget engagemang är över två år gammalt, har detta vänts på huvudet. Jag är alltmer övertygad om att vi kommer att lyckas väl i våra målsättningar, men mer tveksam till om vi har rätt.

Det finns ju trots allt inte ett enda exempel på en rörelse i historien som helt enkelt var ”de goda”, som representerade den rätta sidan, som fick allt rätt och som bara gjorde nytta, ingen skada. Alla rörelser, politiska, sociala eller intellektuella har fört med sig en blandning av bra och dåliga saker. Varför skulle just vi av alla i hela världen, i hela historien, helt enkelt ”ha rätt” utan förbehåll?

Det verkar som att samutvecklingens idéer och arbetssätt är kraftfulla, att de verkligen kan engagera människor och göra skillnad. Ett tydligt tecken på detta är också hur lätt det är att få folk att hålla med en, närmast oavsett vilken politisk bakgrund de har eller vem de är i samhället. En vän till mig har våra värderingar från årsmötet uppsatta på en lista på kontoret på jobbet – både för att påminna sig själv och för att dela dem med andra. Det hade knappast varit lämpligt med andra politiska ideologiers värderingar. Trots att vi är ett politiskt projekt får vi delta i en rad offentliga sammanhang och får till och med stöd från EU för att bygga ett internationellt nätverk. Och människor jag talat med är hänförda, entusiastiska, ganska många och ganska tunga personer. Vi verkar med andra ord ha vind i seglen.

Långsiktighetsprincipen

Men om vi har något av en guldgruva för samhällelig påverkan, får också desto större ansvar. Hela iS! grundidé är ju att vi befinner oss i ett komplext samhälle där enkla linjer, idéer och beslut kan få oförutsedda konsekvenser. Man kan med andra ord aldrig veta bäst. Ens planer är alltid fulla av hål och vi måste efter hand justera och omvärdera.

Tänk nu om Initiativ Samutveckling inom en snar framtid skulle bli betydligt större och börja få stort inflytande på samhället på otaliga, svåröverskådliga sätt. Skulle det vara odelat positivt? Vad skulle kunna gå fel? En sak som skulle kunna gå fel är att en alltför stor iver att förändra samhället och en alltför stark glöd kring hur tillfredsställande det är att samutveckla leder till att vi skapar något som skadar människor. Tänk efter, samutveckling handlar ju om att engagera och utveckla hela människan och samhället, inre och yttre. Om vi plötsligt skulle påverka många människor, in på vårt innersta – då är bara en liten miss eller ett litet misstag ganska allvarligt. Alla 1900-talets ideologier som försökte omskapa hela samhället och engagera alla delar av människan slutade i totalitära system. Det borde vi ta med oss som varnagel.

Jag har redan nu sett exempel på en kvinna vars hopp verkligen väcktes av iS!, men sen inte lyckades greppa riktigt vad det handlade om och inte trivdes i deltagandet. Hon skrev till mig senare att hon blivit djupt förvirrad och besviken. Var det hennes eget fel att hon inte lyckades passa in? Nja, troligen var inte samutvecklingen mogen att lyckas inkludera henne på ett bra sätt. Redan nu finns alltså små utmaningar och felsteg.

Bara för att man har rätt behöver man inte lyckas. Men bara för att man ”lyckas” med något behöver det heller inte betyda att man har rätt. Med detta för ögonen vill jag föreslå ett gemensamt förhållningssätt: långsiktighetsprincipen. Den är ganska enkel. Den handlar om att om vi inte lyckas så väl och inte påverkar samhället, då är ingen skada skedd. Mencosilsilaw Om vi lyckas väl och gör rätt, då är det riktigt bra. Om vi lyckas väl, men har fel – då är det riktigt illa. Det är därför bättre att ta det lugnt, att anta en vilande hållning. Vi har alla skäl att tro på samutvecklingen, och vissa skäl att skynda oss, men desto starkare skäl till att ta det lugnt. Vår uppgift är kanske inte så mycket att driva fram samutvecklingen, som att tålmodigt vaka över den och ge den näring. Kort och gott:

Långsiktighetsprincipen — ”Hellre liten, långsamt och rätt, än stor snabb och fel.”

Dagens låt: Oblivion, av Grimes.

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *