Låter illusion om godhet fascismen att veckla ut sig?

Nästan var tionde tysk håller med om påståendet att landet behöver en führer, enligt forskare i Leipzig. Även mordbränder och hatbrott i landet ökar. Kan en naiv syn på samhällets ”godhet” ligger bakom?

Har vårt avståndstagande från den ”hemska europeiska historien” blivit så mekaniskt att vi förlorat förmågan att känna igen den i vår tid?

Brexit, Trump och snart val i Nederländerna, Frankrike och i höst i Tyskland ger allt fler rysningar. Andra hurrar.

För det första missar vi fascismens fanbärare så fort de byter attribut (”kommer klädda i kostym i stället för uniform”, som det brukar heta). För det andra, vilket är allvarligare, kan vi själva bete oss lite hur som helst. Eftersom ingenting hos fascismen liknar oss kan ingenting hos oss likna den; för vi är ju de goda.

Denna självupplevda godhet skulle kunna innebära ett slags moraliskt övermod. Frågan är när denna hybris inte bara blir oanständig, utan slår över i och legitimerar handlingar som vi under andra omständigheter inte skulle tvekat att fördöma. Annorlunda uttryckt: om fascismen definieras av att den inte får äga rum, hur vet vi ens då när den gör det?

Mordbrännarens felslut, när hen tänder på flyktingförläggningen eller sparkar på tiggaren, ligger inte i den paranoida främlingsfientligheten. Den vilar i idyllen, skuggan av folkhemmet: själva föreställningen om en plats som ska hållas ren.

Går det inte att lägga samma resonemang på det europeiska – och det amerikanska invandringsmotståndet som helhet? Att just det man tycker sig försvara – det goda, idylliska, demokratiska – är den främsta illusionen av alla?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *