Krig eller goda samtal?

Sätter mig för att skriva när jag läser i tidningen att israeliska marktrupper gått in i Gaza’s bostadsområden. Man lyckades döda 90 boende i första vågen.

israel-gaza-290110-540x304

Israel/Palestina-konflikten har tillåtits pågå sedan 1948. Detta samtidigt som de flesta länder utvecklats till att välja fred och kompromisser, före ”rättfärdigande” krig. Det andra brukar vi numera kalla för terrorism.

Israel erkänns fortfarande inte som land av sina grannar. Om detta känner vi till mycket, även det att USA traditionellt stått på Israels sida som beskyddare av det sköra, nya landet som skapades efter andra världskriget.

Det jag tycker saknas är den andra sidan av saken. Den att några fördrevs ur det land som sedan blev Israel. Och att dessa människor och deras efterkommande, fortfarande är på flykt utan att ha assimilerats någonstans.

Flera miljoner syrier lever på flykt och situationen i Irak är motsvarande svår med ett outhärdligt lidande som följd.

Men det unika med de palestinska flyktingarna är att dessa fem miljoner människor fortfarande är på flykt. Det har gått 66 år. Skulle de inte tillåtas att rota sig nu?

För att den israeliska ockupationen ska upphöra, måste landet Israels existens erkännas av grannländerna.

Europeiska diplomater ritade, mer eller mindre godtyckligt, om gränser i Afrika och Mellanöstern. Detta utan att ta hänsyn till vare sig befolkningarnas önskemål, historia eller ekonomi. Rättvist?

Israels bildande byggde på starka skäl att bilda en hemvist för judarna som under århundranden och krig behandlats så fruktansvärt illa. Men andra for illa i detta bildande. Rättvist?

Det är i detta sammanhang som ”rättvisan” skulle kunna underordnas freden med det goda samtalet som strategi.

karta_start

Byt även ordkrig mot samarbete

”Vi hinner prata en del och ett bra politiskt klimat betyder mycket. Konflikten är inte det viktigaste utan de pragmatiska lösningarna. Att lägga allt på bordet och söka kompromisser är vi bra på”, säger landstingsrådet Mats Eriksson (M) till SvD.

”Vi får saker gjorda och vågar testa nytt. Breda överenskommelser är mer fördelaktiga för landstinget än att majoriteten ska driva igenom sin linje till varje pris”, säger oppositionsrådet Lise-Lotte Bensköld-Olsson (S) i samma artikel.

När hundratals medicinska kvalitetsjämförelser läggs samman, så har detta Hallands landsting varit bäst i landet i flera år. 85 procent av patienterna tycker att de har bra sjukvård.

Samarbete lönar sig tydligen!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Krig eller goda samtal?

  1. Igår kväll, efter att ha jag och min son sett nyheterna på TV, sa jag till Patrick att jag tror att Isrel-Palestina konflikten måste lösas utifrån helt nya perspektiv. Han höll med. Och så bloggar du om just detta. Bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *