Kan vi bli smartare?

Alltså, kollektivt smartare?

Hittills har vi ganska genomgående hyllat (idrotts)hjältar, ledare och ”andra”. Men frågan är om vi inte kollektivt behöver ta ett par steg framåt?

Hur ska vi annars klara klimatet, de svåra kriserna, miljöförstöring och psykisk ohälsa? Detta är ju bara några exempel på komplexa system i obalans – med fara för hälsa, liv och hela planetens duglighet för mänskligt liv.

Det krävs så mycket mer kunskap och visdom att hantera ett kärnkraftverk, än en vedbrasa. Denna bild symboliserar ganska väl hur komplexiteten tilltagit, utan att människan har blivit så mycket smartare…

Tur då att visdom kan tränas upp. Ja, den kan utvecklas om vi gör det tillsammans – istället för att motarbeta varandra och konkurrera. Befolkningen i världens länder behöver bli mycket smartare om vi ska klara de stora och komplexa utmaningarna.

När vi låter individer står för det smarta får vi exempel som Karolinska Institutet (Paolo Macchiarini), Karolinska sjukhuset (Boston Consulting Group/sjukhusledningen) och tja, Svenska Akademin.

Dagens komplexitet, transparens och tempo klarar inte enskilda snillen av. Det behövs en mer omfattande kollektiv intelligens. Den kan utvecklas med reflektion, dialog, feedback och kompetens i att bidra till kollektiv intelligens. Då blir vi bättre på att agera mer långsiktigt och fördelaktigt för de många människorna.

Vi behöver samlas igen för att lyssna till varandras berättelser och perspektiv. Som vi gjorde i Sverige när demokratin var ung!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *