Jorden går inte under

Nej, jorden går inte under av klimatkrisen. Jordklotet har klarat värre saker.

Men vi människor borde kanske kika in under ridån till vår egen föreställningsvärld. För vi riskerar däremot att gå under, att förintas som ras på jorden. Det har skett flera gånger under tidens gång att en annan himlakropp har kraschat på jorden. Då har ”de högst stående varelserna” dött ut. Men evolutionen har gått vidare.

Den här gången är dock skillnaden att det är vi människor som riskerar att utrota oss själva. Det är egentligen ingen klimatkris, det är en kris för det globala samhället. Det är en allvarlig samhällskris.

Det är inte klimatet som krisar, det är vi. Förnekelse av vetenskapliga fakta råder bland de många människorna som är fast i sina konsumtions- och livsmönster.

Det är en kris för det mänskliga psyket som hos många stängs av, när det behövs som mest. Vad händer vid ett drunkningstillbud vid en välbesökt badstrand. Hur många olika beteenden ser du på stranden? Hur många agerar för att rädda liv? Hur många sitter kvar? Hur många drabbas av panik? Hur många filmar med mobilen? Hur många står i vägen när ambulansen väl kommer? Vem är du i den berättelsen?

Förnekelse av vad som händer är den första fasen när förändring behövs. När jag börjar ta in att något rubbar min balans, så är det lätt hänt att förbanna någon eller något utanför mig själv. När det tränger in att något verkligen händer, så drabbas en del av förtvivlan. Mot den bakgrunden kan det ses som positivt att känna sig förvirrad. För nästa steg är att försöka bidra och sedan faktiskt förändra sitt beteende och sätt att tänka för att verkligen bli en del av lösningen.

Malin Rydesjö och jag kommer att fortsätta arrangera Samtalscaféer som läkande rum runt om i Sverige. Sedan 2013 har snart 10 000 personer deltagit i dessa dialoger kring viktiga samhällsfrågor. Nu med fokus på ditt och mitt bidrag till konkret samhällsutveckling för klimatet. 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *