Jag tycker inte det…

En del killar i tioårsåldern verkar ha skaffat sig en ny jargong. Med barnets rätt så är många känslor inblandade och det tycks friskt på skolgården. Med betoning på ”tycker”, så avfärdar de varandra skämtsamt med ett ”jag tyycker inte det”.

Värre då kanske när vuxna tycker än det ena, än det andra. Utan att egentligen intressera sig för hur det verkligen ligger till. Åsikter blandas friskt med fakta. Speciellt om det en pratar om råkar påverka komfortzonen en smula.

Komfortzonen består ju av mina (o)vanor både i beteende och tänkande. ”Jag tycker inte att klimatet har ändrat sig så mycket.” ”Jag tycker inte att jag och vi behöver engagera oss i Agenda 2030.” ”Fast prata lite om det går ju…”

Det räcker inte med kunskap för att bidra till den nödvändiga omvandling i klimatfrågan som en entydig forskarkår står bakom. Det räcker inte med att medeltemperaturen och bränderna ökar. Att polerna smälter och havsnivån stiger. Jag tycker inte det…

Min låsta åsikt försvårar en öppnande insikt.

Kunskap – som inte utvecklas till kompetens, insikt och visdom – blir teori och tanke. Inte mer.

Den som verkligen vill göra något kan inte stanna med en tanke. Idrottaren, som vinner, tänker inte. Hen gör det hen har tränat på under lång tid. Ju mer närvarande hen är, ju större sannolikhet för ett bra resultat. Den mentala biten handlar heller inte så mycket om att tänka. Mer om att släppa tanken, känna lusten till sporten och att vara avslappnad. Detta gäller både individuellt och i alla lagsporter. Och kanske det även gäller livet i övrigt?

”Jag tycker inte det” är en metafor för vårt motstånd för att slippa göra det vi skulle kunna göra. Som att träna, om jag nu vill uppnå ett resultat inom sportens värld. Eller bara må lite bättre. Min låsta åsikt hindrar mig också från att bidra till en hållbar värld. För det räcker nog inte med att sopsortera och köra lite mindre med bilen.

Många har under coronakrisen börjat inse att ”det lilla livet” inte är så dumt trots allt. Dvs en vardag med familj, vänner och en större närvaro i sitt hem och samhälle. I det lilla kan vi kanske finna det stora? Vad skulle det kunna vara?

Hotande komplexa kriser – klimat, sociala klyftor, flyktingar, terror, Covid 19, ensamhet – går inte att lösa med samma tankesätt och beteenden som har skapat dem.

Behöver vi samlas kring moderna lägereldar för att prata ihop oss, skapa nya ideal, inspireras av förebilder och själva börja leva betydligt mer hållbart? Inte bara i vardagen, utan även i vårt förhållningssätt till framtiden. Att inte fastna i konsumtionens komfortzon, utan att bli en lite modigare medskapare av ett hållbart liv. Om inte för dig själv, så för dina barn, barnbarn och alla andra unga. Eller?

Vi har nog tillräckligt med information och kunskap. Men det krävs något bortom detta för att en hållbar omvandling ska kunna ske.

Du är välkommen att utveckla detta i våra öppna Samtalscaféer! De klarar vilken fråga som helst och vi kan vara 2 – 200 personer åt gången. Dessa samtal, ledda av en eller flera dialogvärdar, frigör både individuell och kollektiv intelligens – kompetens, insikt och visdom.

Som arbetsform kan Samtalscafé! underlätta komplexa lösningar tack vare en mångfald i deltagarnas bakgrund, erfarenhet och förmåga till handling. Näringsliv och förvaltning, civilsamhälle och utanförskap. Alla åldrar, etniciteter, kompetenser och perspektiv behövs för att skapa och hålla en form för att omvandla ett (globalt) samhälle.

Glöm projekt och referensgrupper – det är ”old school” och en del av problemet. Låt oss istället ta tag i helheten tillsammans!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 11:55am Tuesday November 2nd, 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *